זה מטוס? זה סופרמן? לא, זו ציפור! ועוד אחת! ועוד אחת! שמי ישראל גדושים במיני ציפורים, הרבה מעבר למה שהאדם ברחוב מדמיין. למעשה, ישראל היא גן עדן לחובבי בעלי כנף, אנשים שעושה להם את היום ללכוד בעדשת המצלמה אנפה או לפנק את האוזן בשירו של ירגזי.
חוגי הצפרות של ״כנפי קק״ל״ תופסים טרמפ על כנפי ציפורים להגשמתה של מטרת-העל העומדת מאחוריהם: לחבר את הילדים (וגם את המבוגרים) אל הדבר הקרוב ביותר אל ביתם ואל ליבם – הטבע. ומי מתאימה לכך יותר מהציפור, החולשת על המרחב מאופק לאופק, משמיים ועד ארץ? לרוב הציפורים מתקשרות לנו ישירות עם החופש לנסוק אל השמיים, אך בדיוק באותה המידה הן מחוברות לאדמה, ניזונות מפירותיה, ממימיה ומהטרף המצוי בה, לנות על הקרקע ומעבירות את חייהן עטורי הנוצות בתווך שבין לבין.
״הכי קרוב אלינו״, אמרנו? כן. ובדיוק כאן נעוץ העוקץ, כי לעתים דווקא למה שמצוי מתחת למקור שלנו אנו מתייחסים כאילו היה מובן מאליו, ומאפשרים לו לעבור לידנו. ובדיוק לכך נותנים מענה חוגי הצפרות של קק״ל, המשלבים בין לימוד עיוני בכיתות להתנסות מעשית בטבע. המסלול המוצע מתפרס על פני עשרה חודשים של תוכנית מובנית, ובכל חודש מתמקדים בנושא אחר, במתכונת של שלושה שיעורים בכיתה וסיור חודשי בשדה – שילוב מנצח בין הוראה פרונטלית מעמיקה לחוויית שטח אמיתית.
בשיעורים שמתקיימים בכיתה לומדים לפרטי פרטים על האנטומיה של גוף הציפור, על מיני הציפורים ועל צבעיהן, שיריהן ומנהגיהן, כל זאת בעזרת כלים מגוונים, חומרי לימוד מושקעים ומדריכים מנוסים שפשוט מאוהבים בציפורים. את החומרים העיוניים מטמיעים התלמידים באמצעות משחקים, חידונים והפעלות מהנות ומאתגרות, ולאחר מכן הם יוצאים אל השדה, לחוש את הפלא בכל החושים.
צילום: יחידת המדען הראשי
מדים? יש! מגדיר ציפורים מקצועי? יש! משקפת איכותית? יש! קלסר לתיעוד וספירת מיני ציפורים? יש! צפר ותיק ומנוסה של קק״ל שמתלווה אל המדריך ואל חניכי החוג? יש! מצוידים מכף רגל ועד ראש, הצפרים הקטנים יוצאים אל הטבע, ממטולה ועד אילת, מסיירים בבתי גידול, נתקלים בהפתעות מכונפות שחולפות ביעף, ופוקדים את הנקודות הכי הכי עשירות בכנפיים, בהתאם לעונת הנדידה. לצד המסעות ברחבי הארץ, החניכים אינם מזניחים את החברים המעופפים שבסביבה הקרובה, ונותנים תשומת לב גם להיכרות עם הציפורים שממש ליד בתינו, על ראש הברוש שבחצר.
עשרת ימי השדה הכלולים בחוג מגיעים לשיאם במסע לאילת, האורך שלושה ימים. השנה המסע התחיל בירושלים וירד דרומה דרך תחנות צפרות שונות ומרתקות שבהן גם אגם ירוחם, שם התקיימה תחרות ה״צפרתון״. במהלך התחרות, שהתנהלה במתכונת קבוצתית, המתמודדים התבקשו לזהות ולספור מינים שונים בסביבות האגם. הילדים גילו בקיאות מרשימה, כאילו ציפור קטנה לחשה להם את כל התשובות.
חוגי הצפרות של ״כנפי קק״ל״, שמנהלים יאיר פישמן ומאיר ברויאר, מיועדים לשתי שכבות גיל שונות: כיתות ד׳ עד ז׳ ומבוגרים. השנה לקחו חלק בתענוג לא פחות מ-400 שוחרי ציפורים, מקריית שמונה שבצפון ועד באר שבע שבנגב. למי שבתום עשרה חודשים השתכנה בליבו ציפור נפש של ממש ולא כל כך מתחשק לו להגיד ״שלום״ ולשוב אל הקן – קק״ל מציעה להצטרף לשנה שנייה של פעילות, הפעם בשורות סיירת הצפרות. במסגרת הסיירת מכירים המשתתפים מינים נוספים של בעלי כנף, ומעמיקים בנושאים כמו צילום, תיעוד וסיור. ועוד לא דיברנו על הסיפוק שתחושו, כשבטיול השנתי הבא מישהו יגיד ״איזו ציפור יפה״, ואתם תפטירו בחיוך – ״אכן, זה המלכישליו האפריקני הכי יפה שראיתי״...
כתבה מאת: ירון צ'רקה, הצפר הראשי של קק"ל