יער, קהילה, חברה

ליער הקהילתי חשיבות חברתית עצומה. זוהי התשתית ליזמות ולפעילות המעניקות ערך מוסף לחיי הקהילה. קק"ל מפתחת את התשתית ביער בהתאם לצרכים שהגדירו התושבים והרשות המקומית. כך מטפחים ביערות הקהילתיים שבילי הליכה וריצה, מסלולי רכיבה על אופניים, חניונים לפיקניק, מצפורים, אתרי מורשת ואתרי טיול. ביער הקהילתי נערכים אירועים ומפגשים נטולי מחיצות בחיק הטבע של בני הישוב כולם.

רשת יערות קהילתיים

כחלק מפעילותה למען הסביבה והחברה, הציבה לעצמה קק"ל יעד אסטרטגי – לקדם רשת יערות קהילתית בפרישה ארצית ולהפוך את היערות הסמוכים ליישובים לחצר הקדמית של העיר ולמקור לגאווה. העקרון המנחה של פעילות זו הוא שותפות מלאה עם תושבי הקהילה והרשות המקומית בהקמתו של היער ובתחזוקתו. כך נוצרת הזדהות של התושבים עם סביבת מגוריהם.
שיתוף הציבור בהקמת יער קהילתי. צילום: משה שלר
שיתוף הציבור בהקמת יער קהילתי. צילום: משה שלר

היערות הקהילתיים הפעילים כיום:

מרחב מרכז

  1. יער הר-נוף
  2. יער עין-כרם
  3. יער רמות אלון
  4. יער פסגת זאב – נווה יעקב (יער מיר)
  5. יער מודיעין-רעות-מכבים
  6. פארק יער שוהם
  7. יער ראש העין
  8. יער חריש
  9. יער יקנעם
  10. יער קהילתי רמות – מצפה נפתוח
  11. יער ערערה - ערה


    מרחב צפון

    1. יער נשר
    2. יער ראש פינה
    3. יער טבריה
    4. יער דלית אל-כרמל
    5. יער עפולה


      מרחב דרום

      1. יער קרית מלאכי
      2. יער אופקים
      3. יער באר שבע
      4. יער מיתר
      5. יער מצפה רמון
      6. יער אילת
        יער קהילתי מיתר. צילום: אורנית גינת
        יער קהילתי מיתר. צילום: אורנית גינת

        נאמני היער הקהילתי

        התנדבות של תושבים מקרב הקהילה היא מרכיב מרכזי בפעילות היערות הקהילתיים. יש תושבים רבים בעלי נכונות, המוכנים לתרום מזמנם וממרצם לקידום היער שליד ביתם. אלה הם “נאמני יער קהילתי”. חבר אחד מנאמני היער מרכז בדרך כלל את פעילות הקבוצה. מסקרים שערכה קק”ל עולה שכמחצית מהתושבים של יישובים שבהם יש יער קהילתי, מוכנים לתרום מזמנם למען טיפוח היער. ביניהם בעלי עסקים בקרבת היער שעמדו על היתרון הטמון בטיפוח סביבה ירוקה.

        מה עושים נאמני היער הקהילתי?

        נאמני היער הקהילתי מקדמים את הפעילויות הקהילתיות בתחומי העניין של הקהילה המקומית בתחומים מגוונים כתרבות, ספורט, חינוך ופנאי ואף מדריכים את המבקרים ביער בנושאי בוטניקה, ארכיאולוגיה ואיכות סביבה.

        הנאמנים נוטלים חלק בעריכת סקרים ותיעוד חיי היער והם שותפים לטיפוחו. ההדרכה נעשית בהתנדבות, בעיקר בסופי שבוע, בעונת הפריחה ובאירועים קהילתיים. מתנדבים צעירים, תלמידי בתי ספר, מצטרפים אל הבוגרים ומשתלבים בהדרכה. ניתן לזהות את הנאמנים בשטח על פי חולצות “ייצוגיות” שהם לובשים במהלך פעילותם.

        יערני קק”ל מעשירים את המתנדבים בהשתלמויות מקצועיות ומפתחים יחד עם המתנדבים מארז של חומרי הדרכה. פעם בשנה יוצאים הנאמנים של מספר יערות קהילתיים לטיול משותף ולגיבוש חברתי בפארקים של קק”ל. הרשות המקומית מפרסמת את פעילות המתנדבים בפרסום חוצות ובמקומונים ורואה בפעילות זו דוגמה אישית של תושבים הלוקחים אחריות לשיפור איכות החיים של הקהילה.

        טקס סיום קורס נאמני/יות יער. צילום: טלילה ליבשיץ
        טקס סיום קורס נאמני/יות יער. צילום: טלילה ליבשיץ