היום השמיני: סיור מיוחד ברמת הנגב

ביומו השמיני של התקיים סיור מיוחד ברמת הנגב שבו הבינו המחנכים האורחים כיצד בעזרת אמונה וכוח רצון אפשר לקיים התיישבות משגשגת באזור המדברי הלוהט והיבש.

הביקור ברמת הנגב החל במאגרי הבשור – מערך של שלושה מאגרי מים שהוקם על-ידי קק"ל בתמיכת JNF אוסטרליה ושותפים נוספים. המאגרים קולטים מי קולחין מטוהרים ממרכז הארץ ומי שטפונות הזורמים בנחל הבשור, ומספקים מקור מים יציב לחקלאות גם בעונה היבשה.

מהמצפור המשקיף לעבר המאגרים התרשמו המורים מנופו היפה של נחל הבשור, מהגדולים שבנחלי הנגב. מידי שנה בנחל הבשור מתרחשים שניים-שלושה אירועי שיטפון בממוצע. גשר החבלים שהוקם מעל ערוץ הנחל מהווה נקודת תצפית שנשקף ממנה מראה המרהיב.
 
בתיכון החדש של רמת הנגב פגשו המחנכים האורחים את ראש המועצה האזורית, ערן דורון שסיפר להם על שיתוף הפעולה הנפלא עם קק"ל ו-JNF אוסטרליה, בין היתר בהקמת התיכון" "אנחנו ניצבים בפני אתגרים מרתקים. הנגב הוא העתיד של המדינה, אבל מדובר באזור קשה, ועל מנת להצליח פה צריך 'לחשוב מחוץ לקופסה'. בעזרת שותפינו אנחנו מגשימים את חזונו של בן גוריון לפיתוח הנגב".

מנהלת אגף קהילה וחינוך במועצה האזורית רמת נגב ד"ר ספי מלכיאור סיפרה על מערכת החינוך באזור והדגישה כי, "מטרתנו היא לתת מענה לצרכים של תלמידינו היום ובעתיד. החינוך שלנו שם את האדם במרכז, מתוך תפיסה של כבוד ושוויון".

משם המשיכו חברי המשלחת לביקור בתחנת אשלים לייצור אנרגיה סולארית – דוגמה נוספת לחדשנות הישראלית. מנהלת איכות הסביבה במועצה האזורית הילה קפלן הסבירה למחנכים על הטכנולוגיות החדשניות לייצור אנרגיות מתחדשות.

הקהילה החינוכית ההתיישבותית ניצנה היא פינה ירוקה בסמוך לגבול מצרים שמוקפת מכל עבר
בחולות המדבר. קבוצות רבות של ילדים ובני נוער מרחבי הארץ מגיעות למקום למגוון פעילויות חינוכיות, בדגש על נושאי ציונות, אקולוגיה, טבע, סביבה והיכרות עם המדבר.

מנהל הקהילה דוד פלמ"ח סיפר לאורחים על מגוון התכניות החינוכיות שהמקום מציע – סדנאות העצמה, פעילות סביבתית, משחקי תנועה, פינות יצירה וטיולים מדבריים. בפעילות משתתפים בני נוער מאוכלוסיות שונות , יהודים ולא יהודים, ותיקים ועולים חדשים, חילונים וחרדים. לדברי פלמ"ח, "אנחנו שואפים להוות דוגמה לאחרים, וכך לחולל שינוי בחברה הישראלית".

סופיה, שהגיעה ממוסקבה ושוהה בניצנה למשך שנה, אמרה לאורחים כי, "דווקא בגלל שאין פה פעילות תרבותית כמו בעיר גדולה, זו הזדמנות להכיר את עצמנו. התלמיד בפנימיית נוה מדבר המיועדת לצעירים בדואים מוחמד, אמר: "אני אוהב את המקום הזה, שנותן לי הזדמנות לפגוש אנשים מקהילות שונות". גם מתנדבי שנת השירות נועם ויואב סיפרו על פעילותם במקום ועל חלומותיהם לעתיד.

המורה מבית הספר מוריה קולג' בסידני מקס אגפיטוס הגיב לדברים בהתרגשות, באומרו כי, "פגשנו אנשים שרוצים לצמוח יחד וליצור משהו חדש למען הדורות הבאים".

אחד מרגעי השיא של היום היה הביקור בבסיס חיל האוויר רמון, שם סיפר להם מפקד הטייסת על השירות בחיל האוויר ועל החיים בבסיס. לדבריו, "גם לאויבינו יש מטוסים טובים, אבל ההבדל בינינו לבינם הוא ברמת האימונים ובכך שלנו יש משהו חשוב להגן עליו – המדינה שלנו", אמר. בסיום הביקור ליווה את הקבוצה לצפות מקרוב במטוסי הקרב.

גן משחקים שהקימה קק"ל בישוב שיזף ברמת הנגב בסיוע ידידיה באוסטרליה. צילום: יואב דביר, ארכיון הצילומים של קק"לגן משחקים שהקימה קק"ל בישוב שיזף ברמת הנגב בסיוע ידידיה באוסטרליה. צילום: יואב דביר, ארכיון הצילומים של קק"ל

היום המרתק הסתיים בשדה בוקר, שם ביקרו חברי הקבוצה בבית ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל דוד בן גוריון. בצריף הצנוע ששימש לו לבית שמעו אנשי החינוך על אישיותו ועל פועלו של המנהיג, שמילא תפקיד מרכזי בהקמת המדינה והאדם, וחזונו משמש עד ימינו קו מנחה לפיתוח הנגב.
משתתפי סמינר המחנכים בסיור ברמת הנגב.  צילום: יואב דביר, ארכיון הצילומים של קקל
משתתפי סמינר המחנכים בסיור ברמת הנגב. צילום: יואב דביר, ארכיון הצילומים של קק"ל