היום התשיעי - חזון

ביום שלפני סיום המסע ביקרו חברי המשלחת במכינה קדם צבאית בערבה, במצדה ובים המלח. היום הסתיים בסדנה חינוכית בנושא חזון

המכינה הקדם צבאית בין השיטים בחצבה דוגלת בדוגמה אישית ובקבלת האחר. התכנית החינוכית שמועברת בה מתמקדת בהכרת החברה הישראלית,ב תרומה לקהילה ובחיבור למדבר. חברי המכינה לומדים מגוון נושאים, ביניהם פסיכולוגיה, כלכלה, יהדות ופוליטיקה. החיים המשותפים מקנים לסטודנטים מיומנויות שיתרמו להם בעתיד בשירותם הצבאי ובחייהם האזרחיים.

לאחר הביקור במכינה, המשיכה המשלחת לביקור במצדה. לא רק יופיו עוצר הנשימה של המקום, המשקיף על ים המלח, הקנה לו את פרסומו, אלא גם סיפור הגבורה שהתרחש בו. בתקופת המרד הגדול התבצרו במקום מורדים יהודים. הליגיון הרומי הטיל עליהם מצור, ומשאפסה תקוותם הם בחרו להתאבד ולא לסיים את חייהם כעבדים. 960 איש שמו קץ לחייהם.

לאחר הסיור במצדה נהנו האורחים גם מביקור בים המלח, ומשם המשלחת שבו למרכז הארץ.
 
בערב השתתפו חברי המשלחת בסדנה בנושא חזון, מטעם מחלקת חו"ל באגף החינוך של קק"ל. המחלקה מפתחת ערכה חינוכית, הכוללת בין השאר יחידה שעוסקת בחזון, חלום והגשמת הערכים הציוניים לצעירים יהודיים שחיים בתפוצות. מנהלת התוכן בתפוצות במחלקה מלכה ברקאי ציינה כי "זוהי ערכה חדשה, שאנו עובדים עליה בימים אלה, תחת הכותרת 'מחזון למציאות', במטרה להעשיר את ארגז הכלים של השליחים החינוכיים של קק"ל בתפוצות".

לדברי מנהלת מכון ראות נעמה קלר, "חזון אינו דבר שחושבים עליו במקרה, בגלל שהתפנה לכם קצת זמן, אלא עניין מרכזי שכל אחד מאתנו, ובמיוחד כל אחד ואחת מכם כמחנכים, מחויב להגדיר לעצמו".

קלר הסבירה שמכון ראות הוא גוף שפועל לקידום חדשנות חברתית עבור מדינת ישראל והעם היהודי: "אנו מתמקדים בזיהוי פערים בין הנחות העבודה של מקבלי ההחלטות לבין המציאות, ובאיתור אתגרים והזדמנויות. אם אין לכם חזון תישארו תקועים בעבר, או שתהפכו עבדים למציאות שממשיכה להשתנות. ומהו חזון טוב? זהו חזון מעורר השראה ובעל עוצמה. החלום שלכם צריך להיות שאפתני, אבל גם בר-השגה".

על המעבר מחזון להשפעה אמרה קלר כי "השפעה מובילה לשינוי, למשל בערכים, בסדר העדיפות, בהרגלים, בפעולות".

לאחר מכן, הציבה קלר בפני חברי המשלחת אתגר: לכתוב חזון שמתאר כיצד היו רוצים לראות את העולם בעוד עשר שנים. כל אחד מהחברים הציג את החזון שלו בפני מי שישב לידם וקיבל ממנו תגובה לדברים.

דוגמה יפה היא החזון שניסח ניל כהן ממוריה קולג' בסידני שהביע תקווה שחברי הקהילה היהודית הצעירה יהיו בני אדם חיוביים וצנועים, שזוכים לכבוד ולהערכה וחיים בבטחה ובמעורבות לא רק בינם לבין עצמם אלא גם כחלק מהחברה הסובבת אותם.

קלר הנחתה את חברי הקבוצה לרשום את החזון שניסחו ביומניהם, ובעוד שבועיים, לאחר שובם הביתה, לעבור על הנוסח ולשפר אותו. הם התבקשו גם לחזור לחזון שנה לאחר מכן ולבדוק האם התחוללו בעקבותיו שינויים בחייהם ובחיי תלמידיהם, עמיתיהם ובני משפחותיהם.
 
לסיום אמרה קלר לחברי המשלחת כי "כאנשי החינוך שנוגעים בחיי בני הדור הבא של המנהיגים היהודיים, יש לכם השפעה רבה, ומשום כך לחזון שלכם יש חשיבות עצומה", וביקשה מהם להודות ה לאדם אחד שעורר בהם השראה. "השתמשו בחזון שלכם ככלי שמעניק עוצמה", סיכמה.
חברי המשלחת מציגים את החזון שעיצבו בסדנה.  צילום: יואב דביר
חברי המשלחת מציגים את החזון שעיצבו בסדנה. צילום: יואב דביר