היום החמישי

לאחר שעשו את השבת בירושלים המשיכו משתתפי כנס החינוך העולמי של קק"ל את הפעילות בבירת ישראל, וביקרו בבניין המוסדות הלאומיים, שבו שוכנת גם הלשכה הראשית של קק"ל.

הממונה על ספרי הכבוד של קק"ל אפרת בנבניסטי פגשה את חברי הקבוצה וסיפרה להם על הספרים הייחודיים, שהודפסו בהוקרה לידידי קק"ל לאורך השנים וכריכותיהם מתארות אירועים מרכזיים בתולדות עם ישראל. במקום מוצגת גם תערוכת קופסאות כחולות של קק"ל שנוצרו בישראל וברחבי העולם בתקופות שונות ומייצגות את הקשר של העם היהודי לארץ ישראל במהלך הדורות.
 
עבור המורה במערכת החינוך היסודי מאורלנדו, פלורידה איימי פיינברג, כנס החינוך היווה הזדמנות ראשונה לבקר בישראל. לדבריה, "זו ארץ יפהפייה, וכל מה שאנחנו עוברים פה פשוט נפלא. אני משתדלת ללמוד כמה שיותר בכל אתר שאנו מבקרים בו. המפגש עם המורים האחרים מאפשר לנו ללמוד על מה שקורה במקומות נוספים ולספר על הפעילות החינוכית שלנו".

במוזיאון יד ושם להנצחת השואה צעדו חברי המשלחת בשדרת חסידי אומות העולם, שלזכר כל אחד מהם ניטע עץ כסמל לחיים. הם סיירו במוזיאון וצפו בסרטים, במוצגים ובעדויות אישיות לחורבנה של יהדות אירופה.

ציפי הולנד ממיאמי, פלורידה נשולדה בסיביר שברוסיה בראשית מלחמת העולם השנייה, נדדה כילדה ממדינה למדינה באירופה, שרדה את השואה וכיום היא מספרת את סיפורה לדור הצעיר אמרה כי "אסור שנשכח שאנו זקוקים למדינת ישראל כדי שלילדינו ולנכדינו תמיד יהיה בית לחזור אליו. חשוב שנלמד על ישראל ונחזק את הקשר אליה לא רק בקרב תלמידינו אלא גם בין הוריהם, כי החינוך מתחיל בבית".

לאחר הביקור בלשכה הראשית של קק"ל יצאו המשתתפים לסיור בירושלים העתיקה, כולל ביקור בכותל המערבי. תשעה באב, שצוין באותו יום, הוסיף לביקור תחושת אחדות ושותפות גורל.

לדברי חסיה כהן הישראלית במקור שחיה כיום בבולטימור, מרילנד, "ביקור בישראל מעורר תמיד תחושה מיוחדת. מדהים לראות את החוויה דרך העיניים של אלה שמבקרים פה לראשונה ולהרגיש את עוצמתה. לירושלים יש מקום חשוב בלבי ובלב כולנו".

מארי טולדנו ממרוקו סיפרה שהיא מבקרת בירושלים לעיתים קרובות, "אבל כל ביקור מביא עמו התרגשות רבה וחוויות חדשות".

אחר הצהריים נפגשו המחנכים האורחים עם נציגי פרויקט "גדולים במדים" (Special in Uniform), הפועל לשילוב חיילים עם צרכים מיוחדים בצה"ל. מנהל התכנית ושלושת החיילים שמשתתפים בה דור, דרור וישראל סיפרו על הפעילות המרגשת. במסגרת התכנית התגייסו בעשור האחרון יותר מאלף חיילים, וכ-400 מהם משרתים כיום בצה"ל.

לדברי עטיה, "כל אחד מהחיילים שלנו מבצע תפקיד משמעותי ותורם את חלקו לביטחון המדינה. אחרי השחרור מהצבא אנחנו מסייעים להם להשתלב בעולם התעסוקה".

ישראל סיפר כי "ביום שהתגייסתי אמא שלי בכתה מהתרגשות! אני גאה להיות חייל ונותן את כל כולי בבסיס".

דור הוסיף: "מאז שהייתי ילד חלמתי לשרת בצה"ל כמו כולם. אני אוהב את הצבא, ולומד בו המון. התכנית הזאת הצילה אותי".

לדברי דרור, "בהתחלה סירבו לגייס אותי והחלטתי להילחם על הזכות לשרת את המדינה. היום שבו קיבלתי את תעודת החוגר היה אחד הימים הכי מאושרים בחיי, ובירכתי ברכת שהחיינו. בצבא זכיתי בביטחון עצמי, יוזמה, שיתוף פעולה ועצמאות".
 
סטפני בלום-וושופסקי מארה"ב פנתה אל החיילים בהתרגשות אומרה, "אתם מודל לחיקוי לכל אחד מאתנו כאנשי חינוך".

בערב יצאו כולם לסיור במוזיאון מגדל דוד וצפו בחיזיון מרהיב, מופע של אורות וצלילים על חומות המצודה העתיקה.

סיכמה את היום המורה לאנגלית מפריז פגי סיקסיק שאמרה כי "הכנס מעניין מאוד, ואנחנו כל הזמן לומדים פה דברים חדשים. אני מרגישה שנוצרה אחדות יוצאת דופן בין אנשי החינוך מהמדינות השונות".
משתתפי הכנס בפתח הלשכה הראשית של קקל בירושלים.  צילום: יואב דביר
משתתפי הכנס בפתח הלשכה הראשית של קק"ל בירושלים. צילום: יואב דביר