ד"ר ניב דה מלאך
הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה ע"ש רוברט ה.סמית, האוניברסיטה העברית
שטחים נרחבים בנגב המערבי נטועים באקליפטוסים. כמו באזורים אחרים, אקליפטוס שנוי במחלוקת, בתור מין זר שמתאפיין באללופתיה– עיכוב גדילת צמחים אחרים על-ידי הפרשת חומרים כימיים. למרות ויכוחים סוערים, מעט ידוע על השפעת האקליפטוסים על הצומח בישראל בכלל ובנגב המערבי בפרט.
במחקר זה, בחנו את השפעת האקליפטוסים על חברות צומח עשבוניות המספקות שירותי מערכת כמו מרעית לצאן ושירותי תרבות שונים. המחקר התבצע ביער בארי וליד רעים באביב 2023, תוך התמקדות בשלושה מינים: אקליפטוס המקור, אקליפטוס לוקסופלבה ואקליפטוס הצווארון.
מצאנו שמדרום לעצים, באזורים בהם אין הצללה, הביומסה העשבונית נמוכה בעשרות אחוזים ביחס לשטח פתוח, מה שמרמז על השפעות אללופתיות. לעומת זאת, ההבדל בין הצומח שגדל מצפון לעץ (בצל) לבין הצומח מדרום לעץ היה קטן, מה שמעיד על השפעה חלשה להצללה.
בנוסף, מצאנו השפעה שלילית של האקליפטוסים על צפיפות הכלניות אך פגיעה במגוון המינים נצפתה רק באקליפטוס הצווארון. המחקר מלמד שלמרות היתרונות של האקליפטוסים לנטיעות ביטחוניות ואספקת צל וצוף, עלולות להיות להם השפעות שליליות על שירותי המערכת האקולוגית (מרעית ועוצמת פריחה).
כמו כן, מומלץ להזהר בנטיעות אקליפטוסים באזורים בהם קיימים מינים אנדמיים או נדירים. עם זאת, מצאנו הבדלים משמעותיים בין מיני אקליפטוס, כאשר עבור חלק מהמינים, ההשפעות השליליות קטנות. לכן, אנו ממליצים לתת עדיפות לנטיעת מינים בעלי ההשפעה המינימלית בתהליך השיקום לאחר הטרגדיה של אוקטובר 2023.