שלום רב,
מפעל הייעור של קרן קימת לישראל הוא אחד ההישגים הגדולים של הציונות. הארץ, שתוארה על ידי נוסעים בשלהי המאה ה 19- כחשופה וכנטולת צל, שינתה את דמותה והפכה מאדמת טרשים לארץ ירוקה.
אך יערות קק"ל נותנים הרבה יותר מצבע. הם מעניקים שירותים אקולוגיים חיוניים, כגון קיבוע פחמן, עיצוב נוף, שימור קרקע ומים ושמירה על המגוון הביולוגי. בנוסף לכך, היער ממלא תפקיד חברתי חשוב כמקום מרגוע ובילוי בחיק הטבע.
במשך 113 שנות קיומה, קק"ל תרמה תרומה מכרעת לתחומים נוספים, שעיצבו אף הם את נופי הארץ ובהם: שימור קרקע ומים, שיקום נחלים ומעיינות, הקמת מאגרי מים ופיתוח פארקים עירוניים. קק"ל היא גם שותפה מרכזית בטיפוח החקלאות והשטחים החקלאיים בישראל, בכלל זה הכשרת קרקעות וניקוזן, פיתוח תיירות כפרית, פיתוח שטחי המרעה ותמיכה במו"פ החקלאי.
קק"ל היא היערן של המדינה. כמו בכל תחום אקולוגי, גם בניהול היערות והשטחים הפתוחים מתחוללים כל העת תמורות והתפתחויות, שהן תולדה של מחקרים ושל צבירת ניסיון מעשי. כגוף האחראי על ייעור ופיתוח הקרקע במדינה, קק"ל קיבלה על עצמה להנחיל את הידע והחידושים בתחומים אלה לאנשי המקצוע בישראל. זהו תפקידו המרכזי של "יער" — כתב-עת, המחדש הופעתו ומטרתו להביא את המידע המקצועי והעדכני ביותר בתחום ניהול יערות ושטחים פתוחים בישראל. שם כתב העת נותר אמנם כפי שהיה, אך במתכונתו החדשה הוא מרחיב את סדר היום שלו לכלל הנושאים, שבהם עוסק מינהל פיתוח הקרקע של קק"ל.
"יער" יהווה במה לפרסום הידע שנצבר במוסדות המחקר ובאקדמיה, כמו גם בעבודה המעשית של עובדי קק"ל ועמיתיהם במשרדים הממשלתיים — חקלאות, הגנת הסביבה והתיירות, ברשויות הניקוז וברשויות השלטון המקומי.
"יער" יהיה גם נקודת מפגש לליבון אתגרים הקשורים בניהול השוטף של משאבי היער, הקרקע והמים של המדינה. השאלות רבות: כיצד לשמור בצורה מיטבית על השטחים הפתוחים? איך להגביר את שירותי המערכת האקולוגית, שהיערות והשטחים הפתוחים מספקים? איך לשמור על איכות המים ולהגביר שימוש חוזר בר-קיימא במי קולחין בחקלאות ובמי נגר עירוני? ואיך לטפל בנושאים, כגון ממשק רעייה וסחף, שנודעת להם השפעה רבה על תהליכי מדבור, במיוחד בעידן של התחממות עולמית.
חידוש ההוצאה לאור של "יער" הוא המשך למסורת ארוכת שנים של כתבי-עת שפעלו בתחום זה בעבר, אך הוצאתם לאור נפסקה. בראשם של אלה ראוי לציין את "ליערן" — ביטאונה של אגודת היער בישראל, ששימש במה ליערנים ולחוקרים מהארץ ומחו"ל בשנים 1950 - 1984.
אני מבקש לברך את ד"ר עמרי בונה, המדען הראשי של קק"ל, על היוזמה לחדש את ההוצאה לאור של "יער", שכן חסרונו של כתב-עת המוקדש ליער ולניהול השטחים הפתוחים בישראל מורגש היטב.
אני משוכנע, שהבמה המכובדת הזאת תעניק השראה וידע לכל מי שהיער וניהול השטחים הפתוחים הוא תחום עיסוקו. התוצאה הסופית תהיה יערות ירוקים ומשופרים יותר ושטחים פתוחים, הממלאים את ייעודם כראוי למען הסביבה בישראל ולרווחת תושביה.
קריאה מהנה,
אפי שטנצלר
יו"ר דירקטוריון קק"ל