משתלת אשתאול

משתלת קק"ל באשתאול מספקת עצים ושיחים לאזור המרכז, עד ליקנעם בצפון. בדומה לצפון, גם באזור המרכז אין הרבה שטח לנטיעות חדשות, כך ש-350 אלף השתילים שמגדלים במשתלה מיועדים בעיקר לחידוש יערות, שיקום שריפות ומרחבים ציבוריים. כך, למשל, סיפקה משתלת אשתאול לאחרונה שתילים לפארק אריאל שרון בחוצות תל אביב, כדי לעזור ליצור ריאה ירוקה גדולה לגוש דן.

על-פי מנהלי המשתלה: "קק"ל מחויבת גם לחינוך ולקידום סדר יום ירוק. היא אינה עסק פרטי למטרות רווח, ובכדי לשרת את המטרה הזו, חשוב שיש משתלות באזורים השונים של הארץ. אוטובוסים מגיעים לכאן כל הזמן עם תלמידי בית ספר, חיילים, עובדים מחברות או ארגונים שונים, או סתם אנשים שעברו באזור. הם לומדים על הפעילות של קק"ל, איך הפכנו את ישראל למדינה ירוקה ואיך אנחנו שומרים על הצבע הירוק. בשבוע הבא, לדוגמה, נארח קבוצה של מגדלי פרחים ממשרד החקלאות, שרוצים לראות איך אנו מספקים תנאים אופטימאליים לצמחים שלנו". ואכן, ישנו תכנון עתידי להקמת מרכז מבקרים במשתלה, בו אנשים יוכלו ללמוד על עבודת המשתלה מקרוב".
מנהל משתלת אשתאול, רותם אטיאס. צילום: ארכיון הצילומים של קקל
מנהל משתלת אשתאול, רותם אטיאס. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
משתלת אשתאול מספקת עצים גם לאירועים מיוחדים, כגון נטיעת עצים בחורשת האומות של קק"ל על ידי ראשי מדינות, שגרירים ואח"מים אחרים המבקרים בארץ, עבור ירידים ותערוכות, ועוד. במאי 2010, כשביקר בארץ האפיפיור בנדיקטוס ה-16, בחר איש קק"ל יחיאל כהן שתיל עץ זית מאשתאול, שהאפיפיור נטע בגן משכן הנשיא בירושלים. "ביקשו ממני לבחור פריט מצוין במיוחד", אמר אז יחיאל כהן. "הובלנו את העץ למשכן הנשיא, ושם האפיפיור נטע אותו והכריז עליו כ'עץ השלום'".

שולה מבית שמש עובדת במשתלה מאז 1982. "אני עובדת כשמונה וחצי שעות כל יום, וכמעט תמיד אני נמצאת בחוץ. אני מחזיקה מעמד באותה עבודה כל כך הרבה שנים כי תמיד יש עבודה שונה, תלוי בעונות השנה. אני מאד אוהבת טבע, כך שעבורי, העבודה במשתלה באה ממש מאהבה".