הקמת שכונת אחוזת בית וראשיתה של העיר תל אביב

שכונת אחוזת בית הוקמה לאחר שכ-60 משפחות פנו לקרן קימת לישראל על מנת שזו תלווה להם כספים כדי שיוכלו לרכוש אדמות מחוץ לעיר יפו. את הקמת העיר תל אביב נהוג לציין ב-11 באפריל 1909, התאריך שבו נערכה הגרלת המגרשים לשכונה.

הקמתה של השכונה החדשה ביטאה במידה רבה את רצונם של תושביה לבנות מחדש את ביתם הלאומי. בעשורים שלאחר מכן החלה העיר תל אביב להתפתח במהירות, עד כי השכונה שנודעה כפרבר של יפו התפתחה להיות העיר הגדולה במישור החוף.

שני מכתבים שנמצאו בתיקי קק"ל בארכיון הציוני מאפשרים הצצה מרתקת ללבטים שעמדו בבסיס תכנונה והקמתה של שכונת אחוזת בית. מכתבים אלו נכתבו בגרמנית על ידי ד"ר ארתור רופין, ממעצבי ההתיישבות הציונית בארץ ישראל, ונשלחו לידי הנהלת קק"ל בקלן. ב-1 בספטמבר 1907 הביע רופין את חששו שמא רצון התושבים לנצל באופן מקסימאלי את שטח השכונה יביא לידי כך שלא יישארו בה מספיק שטחים ירוקים ומבנים ציבוריים. בשל כך הוא הציע לקק"ל להתנות את חוזה ההלוואה בכך שתכנית הבנייה תועבר אליה לבדיקה ולאישור. [מכתב מתאריך 1.9.1907 מתוך תיק "ארץ ישראל. העתק של מכתב מאת ארתור רופין אל הדירקטוריון בקלן בעניין אגודת "אחוזת בית" (תל-אביב) ביפו, 1.9.1907" (מספר KKL1\656), שנמצא בתיקי קק"ל בארכיון הציוני המרכזי].

כשנתיים מאוחר יותר, ב-15 בפברואר 1909, כתב רופין מכתב נוסף המתאר את ההתקדמות שחלה בתכניות הקמת השכונה. הוא ציין כי אישורי הבנייה ומסמכי הבעלות על הקרקע התקבלו, ואף הסביר כי תכנית הבנייה הוכנה אך צריכה לעבור מספר שינויים, ולכן הוא מקווה שניתן יהיה להעבירה עד אמצע חודש מרץ, התאריך שבו עתידה הייתה להתקיים האסיפה הכללית של קק"ל. [מכתב מתאריך 15.2.1909 מתוך תיק "קרן קימת לישראל. סקירות והעתקי מכתבים בענייני התיישבות וחקלאות ביישובים הבאים: כפר גדעון, רחובות, עטרות, תל-אביב (אחוזת בית), רחובות, מגדל, כפר חיטים וגן שמואל" (מספר DD1/8365)].
חלוקת המגרשים לקראת הקמת אחוזת בית. צילום: אברהם סוסקין, 1909

לפניכם כמה פריטים שעוסקים בהקמת שכונת אחוזת בית מתיקי קק"ל שבארכיון הציוני המרכזי.



1.מכתב מרופין בנושא תנאי חוזה ההלוואה של קק"ל לאגודת אחוזת בית
[מכתב מתאריך 1.9.1907 מתוך תיק "ארץ ישראל. העתק של מכתב מאת ארתור רופין אל הדירקטוריון בקלן בעניין אגודת "אחוזת בית" (תל-אביב) ביפו, 1.9.1907" (מספר KKL1\656), שנמצא בתיקי קק"ל בארכיון הציוני המרכזי].

2.מכתב מרופין המתאר את התקדמות הקמת שכונת אחוזת בית
[מכתב מתאריך 15.2.1909, מתוך תיק "קרן קימת לישראל. סקירות והעתקי מכתבים בענייני התיישבות וחקלאות ביישובים הבאים: כפר גדעון, רחובות, עטרות, תל-אביב (אחוזת בית), רחובות, מגדל, כפר חיטים וגן שמואל" (מספר DD1\8365), שנמצא בתיקי קק"ל בארכיון הציוני המרכזי].

3. מפת תל אביב משנת 1936
[עמ' 2 מתוך החוברת "The JNF's Share in Tel Aviv", המתארת את תרומת קק"ל לייסוד ופיתוח העיר תל אביב. מתוך תיק "קרן קימת לישראל. הלשכה הראשית, ירושלים. חוברת מאת שולמית שוורץ על תרומת קק"ל לפיתוח תל אביב" (מספר DD1\6208) משנת 1936 שנמצא בתיקי קק"ל בארכיון הציוני המרכזי].

4. שדרות רוטשילד בתל אביב, 1910. צילום: ארכיון צילומי קק''ל
[הקיוסק הראשון ופנס הרחוב הראשון בפינת רחוב הרצל ושדרות רטשילד בתל אביב בשנת 1910, (מתוך ארכיון צילומי קק"ל)]

שדרות רוטשילד בתל אביב, 1910.  צילום: ארכיון צילומי קק''ל