יום פטירתו של צבי הרמן שפירא

ב-8 במאי 1898 נפטר צבי הרמן שפירא – מנהיג ציוני מראשי חובבי ציון, הידוע כמי שהציע את הרעיון להקים את קרן קימת לישראל (קק"ל), ואשר אושר בקונגרס הציוני החמישי ב-1901. במסמכי קק"ל הנמצאים בארכיון הציוני נמצא "ילקוט לבתי הספר" אשר נכתב לרגל להעלאת עצמותיו של שפירא לארץ בי"ט בטבת תשי"ד (ה-25 בדצמבר 1953). ילקוט זה מכיל תכנים מרתקים, הן מתוך דבריו וכתביו של המנהיג הציוני, והן תכנים שנכתבו לזכרו על ידי מנהיגים ציוניים אחרים. עם הגעתו לישראל עבר הארון בכל רחבי הארץ וטקסי זיכרון לשפירא נערכו בירושלים, בתל אביב, בחדרה, בפתח תקווה, בנהלל ובמקומות נוספים.

בישיבתו האחרונה של הקונגרס הציוני הראשון, שהתקיימה בבאזל באוגוסט 1897, העלה שפירא את הרעיון להקים את קרן קימת לישראל והסביר כי יש לבסס אותה על שלושה יסודות חשובים: ראשית, "מלבד הקרנות האחרות, תיווצר קרן מיוחדת ל[רכישת] קרקעות". שנית, "יש להבטיח כי בכספי הקרן לא ישתמשו למטרות אחרות". שלישית, "[יש להבטיח] שהקרן הזו לא תתרוקן לעולם". שפירא הוסיף כי "הקרן צריכה להיות קרן קימת ולהישאר כזו, ואין לגעת בה בטרם שהונה יעלה למיליון". [עמוד 15 בחוברת "פרופסור צבי שפירא: ילקוט לבתי הספר להעלאת עצמותיו לארץ", מתוך תיק "קרן קימת לישראל. מועצת המורים למען הקרן הקימת לישראל. חוברת למורים על צבי הרמן שפירא לציון יום העלאת עצמותיו לישראל" (מספר DD1\6180)].

האם שפירא אכן היה הראשון שהגה את הרעיון להקמת קרן קימת לישראל? מנחם אוסישקין שעמד בראש קק"ל בין השנים 1941-1923 נשא נאום שהתמקד בדמותו של שפירא, ובו הסביר כי אין תשובה חד משמעית לעניין זה. לדבריו, "כבכל תנועה לאומית גם בתנועתנו תסס הרעיון בטרם בא האיש לראשו עטרה האומה את הכתר של נושא הרעיון ויוצרו". על פי אוסישקין, הגושפנקא שניתנה לשפירא כהוגה רעיון הקמת קק"ל "לא הייתה על סמך העובדות ההיסטוריות, אלא מתוך הרגשה פנימית שהאיש ראוי לכתר זה". [עמ' 4-5 מתוך חוברת "פרופסור צבי שפירא: ילקוט לבתי הספר להעלאת עצמותיו לארץ", מתוך תיק "קרן קימת לישראל. מועצת המורים למען הקרן הקימת לישראל. חוברת למורים על צבי הרמן שפירא לציון יום העלאת עצמותיו לישראל" (מספר DD1\6180)].

צבי הרמן שפירא.  צילום: ארכיון צילומי קק''ל

לפניכם כמה פריטים שעוסקים בצבי הרמן שפירא מתיקי קק"ל שבארכיון הציוני המרכזי.

1. דברי ההסבר להצעת שפירא להקמת קק"ל בקונגרס הציוני הראשון
[עמוד 15 בחוברת "פרופסור צבי שפירא: ילקוט לבתי הספר להעלאת עצמותיו לארץ", מתוך תיק "קרן קימת לישראל. מועצת המורים למען הקרן הקימת לישראל. חוברת למורים על צבי הרמן שפירא לציון יום העלאת עצמותיו לישראל" (מספר DD1\6180)].



2.נאום מנחם אוסישקין לזכרו של צבי הרמן שפירא
[עמוד 5 בחוברת "פרופסור צבי שפירא: ילקוט לבתי הספר להעלאת עצמותיו לארץ", מתוך תיק "קרן קימת לישראל. מועצת המורים למען הקרן הקימת לישראל. חוברת למורים על צבי הרמן שפירא לציון יום העלאת עצמותיו לישראל" (מספר DD1\6180)].


3. תמונות מתוך אוסף בולי צבי הרמן שפירא
[מספרי בולים: KKL11/1-96, KKL11/1-99, KKL11/1-85, KKL11/1-86, תיקי קק"ל בארכיון הציוני המרכזי]

תמונות מתוך אוסף בולי צבי הרמן שפירא.  צילום: ארכיון קק''ל

למידע נוסף על שפירא, הקמתה של קק"ל ופעילותה בעשור הראשון לקיומה