יום הניקיון הבינלאומי 2010

בשנת 2001 הצטרפה קק"ל כחברה בארגון הבינלאומי "מנקים את העולם" ("Clean Up the World"). מאז היא מובילה את פעילותו בארץ ומאפשרת לקבוצות ובודדים להצטרף ולהיות חלק מהפעילות הבינלאומית. בתוך כך מסייעת קק"ל למתנדבים הרבים: היא מספקת ציוד לניקיון ואף מידע ומערכי חינוך והסברה בנושא הניקיון ושמירה על הסביבה.

יום הניקיון הבינלאומי 2010

יום הניקיון הבינלאומי החל את דרכו באוסטרליה בשנת 1993 כיוזמה מקומית לעידוד הניקיון. פרויקט Clean Up the World אומץ על ידי האו"ם, וכיום משתתפות במסגרת זו 120 מדינות ברחבי העולם. בישראל, קק"ל מובילה את יום הניקיון זו השנה העשירית, כחלק מפעילות הארגון לשמירה על הסביבה ופיתוחה ולקירוב הקהילה ליער ולטבע. (עוד על יום הניקיון הבינלאומי).

פעילות הניקיון התבצעה ביערות קק"ל ברחבי הארץ בדגש על היערות הקהילתיים – "החצר האחורית" של הישובים. מטרת הפעילות העיקרית הייתה הטמעת ערכים חינוכיים והתנהגותיים ע"י שילוב פעילות חינוכית לתלמידים ובאמצעות עזרי הדרכה בנושאי ניקיון, מיחזור ואיכות סביבה אשר הופקו ע"י אגף חינוך ונוער של קק"ל.

בנוסף קוימו פעילויות ניקיון בסביבות עירוניות – תוך שיתוף פעולה מלא עם מרכז השלטון המקומי ובסיוע רשויות מקומיות רבות: ערים, מועצות מקומיות ואזוריות וועדי ישובים.

שקיות ''מנקים את העולם'. צילום: ארכיון הצילומים של קק'ל
שקיות ''מנקים את העולם'. צילום: ארכיון הצילומים של קק'ל

כ- 240,000 איש מכ- 170 רשויות הצטרפו ל- 35 מליון בני אדם ברחבי העולם. 2,600 טון אשפה נאספו בפעילויות ניקיון שקיימה קק"ל בשטחים הפתוחים וביערות בכל רחבי הארץ.

קק"ל ערכה את האירוע המרכזי של יום הניקיון ביער חזון בגליל, בהשתתפות מאות תלמידים יהודים וערבים וחיילים מבסיסי צה"ל בצפון. התלמידים והחיילים לבשו כולם את מדי יום הניקיון – חולצות, כובעים וכפפות, ופשטו על היער כדי לאסוף לכלוך שמטיילים השאירו אחריהם. בטקס החגיגי השתתפו יו"ר קק"ל אפי שטנצלר, שגרירת אוסטרליה בישראל וראש המועצה האזורית מרום גליל עמית סופר.

אפי שטנצלר הדגיש בדבריו את שיתוף הפעולה בין אנשים מכל הדתות ובכל הגילאים, שמובילים מאמץ משותף למדינה יפה יותר. "ניקיון לא עושים רק ביום אחד, אלא בכל ימות השנה", אמר שטנצלר. "קק"ל דואגת שמדינת ישראל תהיה ירוקה, ונטעה יותר מ-240 מיליון עצים. כולנו ביחד נבטיח שהיער יהיה נקי ונבנה בכוחות משותפים מדינה טובה יותר".

"אני גאה היום להיות אוסטרלית, המדינה שבה נולד הרעיון", אמרה השגרירה פוקנר. "חשוב מאוד שילדים ובוגרים בכל העולם מתגייסים לשמור על הסביבה ולוקחים חלק בפעילות עולמית משותפת למען כדור הארץ. קק"ל הפכה את יום הניקיון בישראל לפרויקט אדיר".

שגרירת אוסטרליה קיימה לאחרונה סיור להכרת פרויקטים של קק"ל בנגב ובערבה – יערות, מאגרי מים, התיישבות וחקלאות. בשיחה עימה, ציינה: "ביקרתי בהרבה מקומות נהדרים, שמדגימים כיצד האדם יכול לתרום לסביבה, תוך שימוש בטכנולוגיה מתקדמת. התרשמתי מאוד מהתרומה של ידידי קק"ל באוסטרליה לאיכות הסביבה בישראל. אין ספק שיש דברים רבים שנוכל לעשות יחד לטובת הסביבה. המסר פשוט מאוד: סביבה נקייה הופכת את העולם למקום שנעים לחיות בו".

עמית סופר, ראש המועצה האזורית מרום גליל, אמר שהפעילות מגבירה את המודעות לאיכות הסביבה. "התלמידים מיישמים הלכה למעשה את מה שלמדו בכיתות. המסר עובר מהילדים להוריהם, וכך כולנו מתגבשים למען המטרה המשותפת – שמירה על הטבע הנפלא שלנו".

סופר ציין שבמועצה האזורית הוקמו פרויקטים רבים בעזרת קק"ל, ביניהם שבילי הליכה ורכיבה, מסלולי טיול, פינות פיקניק ומתקני משחק. "אנחנו מודים לקק"ל על כל אלה, וגם על היוזמה לקיום יום הניקיון הבינלאומי", סיכם ראש המועצה האזורית.

קק"ל משקיעה רבות בפתיחת היער לכלל הציבור, ובמקביל פועלת להגברת המודעות לשמירה על הסביבה, כדי שהיערות יישמרו נקיים. חנה בכר, רכזת פרויקטים ושיתופי פעולה בקק"ל, שריכזה את פעילויות יום הניקיון, מציינת שאת הפעילות החינוכית יש להתחיל כבר בגיל צעיר. לדבריה, בקק"ל מייחסים חשיבות רבה לחיבור לאוכלוסיות מיוחדות. "היער צריך להיות נגיש לכולם".

בסיום העבודה המאומצת ביום הניקיון, היערות בכל רחבי המדינה נותרו נקיים מתמיד. אלפי שקיות אשפה עמוסות פונו מהשטח, ואף פיסת נייר לא נראית בסביבה. כעת המשימה היא להבטיח שהיערות ימשיכו להיות ירוקים, יפים ונקיים לאורך השנה כולה, למען האדם והסביבה.

פעילות ברחבי הארץ

מרחב מספר משתתפים מספר רשויות משתתפות
צפון 65,000 67
מרכז 118,000 70
דרום 54,000 30


אתרים פתוחים לקהל הרחב

ביער חוף כרמל, יער בן שמן ויער עזריקם המתינו למתנדבים מדריך ויערן קק"ל בין השעות 10:00 -16:00.

אתרים שבהם פעלו קבוצות מאורגנות (מצפון לדרום)

אגמון החולה, פארק הזהב קרית שמונה, יער חצור הגלילית, יער חזון, חניון לוטם, יער סלאמה, חניון פרוד, יער סובב כמאנה, נחל נעמן, חורשת "לילי שרון" עכו, יער אחיהוד, הר תבור, יער בלפור , יער ראש העין, יער קולה - אלעד, יער ירושלים, יער רמות, יער פסגת זאב, חניון נחל שקמים בפארק החולות, טיילת קרית מלאכי, גבעה 69, אנדרטת גבעתי, יער המלאכים, פארק נחל באר שבע,פארק תל שבע, פארק אופקים, נחל אשלון, יער שרשרת, פארק בן גוריון דימונה, טיילת מצפה רמון.

רשויות שבישוביהן נערכו פעילויות רבות משתתפים (מעל 2000)

קרית ביאליק, טמרה, טירת כרמל, חיפה, מטה אשר, עכו , מעלה עירון, מגדל העמק, בית שמש, יבנה, תל מונד, לוד, רמלה, מודיעין עלית, מטה יהודה, אריאל, ראשון לציון, נתניה, ירושלים, מעלה אדומים, פרדס חנה-כרכור, שגב שלום, רהט, דימונה, באר שבע, ערד, אבו בסמה.

מנקים עם קהילה נגישה

ום הניקיון נמשך גם בשעות אחר הצהריים וחשף סיפורים אנושיים מרגשים, כאשר קהילות רבות יצאו למבצעי ניקיון בכל רחבי המדינה. כזה הוא סיפורה של קרית ביאליק, שבה נציגי קבוצת "קהילה נגישה", הפועלים לשיפור הנגישות לאנשים עם מוגבלות, יצאו לנקות את חורשת הערמונים בעירם. החורשה כוללת פינת פיקניק נגישה לכסאות גלגלים, והאנשים שנהנים מהמקום ביום יום הגיעו לנקות את השטח מאשפה ופסולת.

ד"ר רוויטל סבירסקי, חברת מועצת העיר בקרית ביאליק ומתנדבת ב"קהילה נגישה", מסבירה שהמסר שהאנשים עם המוגבלות ביקשו להעביר בהשתתפותם הפעילה ביום הניקיון הוא שהם פועלים למען עצמם, ולא מחכים שאחרים יעשו בשבילם את העבודה. סבירסקי לא נותנת לכסא הגלגלים לעצור אותה בדרכה לפעילות קהילתית עניפה, ומוכיחה במעשיה שהדבר אפשרי.

קהילה נגישה 2010. צילום: ארכיון הצילומים של קק''ל
קהילה נגישה 2010. צילום: ארכיון הצילומים של קק''ל

"אם אנחנו מצפים מהחברה להתייחס אלינו כשווים, גם אנחנו מחויבים לראות את עצמנו כחלק מהחברה", אמרה. לדברי שמעון לוין, רכז "קהילה נגישה" בקרית ביאליק, הארגון מעודד שיתוף פעולה בין אנשים נכים ולא נכים, במטרה לפעול ביחד למען החברה והסביבה.

חיים אוחנה איבד יד אחת, אבל משתתף בפעילות הניקיון כמו שאר חבריו. כשרואים אותו אוחז את שקית הניילון בפיו ואוסף לכלוך מהרצפה בידו, מבינים באמת מהי נחישות. "חשוב לי להשתתף ביום כזה. האמת שלא מספיק יום אחד, צריך לשמור על הסביבה כל השנה", אמר אוחנה.

למבצע הניקיון בחורשה הצטרפו גם חניכים ומדריכים בתנועת הצופים, ביניהם צופי צמי"ד – ילדים עם צרכים מיוחדים שמשתלבים בפעילות התנועה. שבט הצופים צמוד לחורשה, כך שמבחינת חברי התנועה הם ממש יצאו לנקות את חצר הבית שלהם.

גיא אורן, מדריך בצופים, הסביר ששמירת הסביבה היא ערך מרכזי בתנועה, ערך שהוא משתדל מאוד להעביר לחניכיו. "לאורך כל השנה אנחנו מדברים עם החניכים על אהבת הטבע ושמירה על איכות הסביבה. ביום הניקיון אנחנו מממשים את הערכים במעשים".

לדברי בר גנאח, מדריך בקבוצת צמי"ד, השאיפה היא שחניכים עם צרכים מיוחדים ישתלבו בכל פעילויות התנועה יחד עם שאר החברים. "מבחינתנו מובן מאליו שחניכי צמי"ד ישתתפו ביום הניקיון כמו כולם. אין לנו שום כוונה לעשות להם ויתורים, כי אז גם הם יתרגלו לוותר לעצמם. למדתי המון מהפעילות עם החניכים, ובזכותם הבנתי שאנשים עם מוגבלות אינם שונים מכל אחד אחר ויכולים לעשות כל דבר". אפרת, חניכת צמי"ד בת 14, מספרת שהיא אוהבת מאוד לבוא לצופים. "כיף לי לנקות את החורשה. חשוב לשמור על הטבע, כדי שיהיה לנו עולם ירוק ויפה".

זיו ויינגרם, מנהל יחידת הנוער במתנ"ס קרית ביאליק, מסכם שהמפגש בין בני נוער עם צרכים מיוחדים לחברים בני גילם תורם מאוד לשני הצדדים.