טקס ופעילות בבאר שבע

הפתעה נעימה ציפתה לכל מי שהגיע לפארק הירוק והמטופח בשכונה ד' בבאר שבע ביום הניקיון הבינלאומי, שהובילה קק"ל בישראל. ראשוני התלמידים שהגיעו ממספר בתי ספר בשכונה, מצאו פארק נקי וכמעט ושלא נותרה להם עבודה בתחומי הפארק עצמו. עובדי עירית באר שבע, הקדימו וניקו את הפארק לקראת ההפנינג הצבעוני של יום הניקיון.

ברחובות הסמוכים לפארק, נראו הדברים אחרת לגמרי. קבוצות של תלמידי בתי-הספר היסודיים והתיכוניים פשטו על הרחובות ובידיהם שקי אשפה כחולים וירוקים. בתום פעילות ניקיון נמרצת, שבו כל הקבוצות אל הפארק ובידיהם שקי-אשפה עמוסים לעייפה בכל מה שאספו ברחובות, לצד הדרך, בשבילים ובשטחי הציבור.

בנות באר שבע נערכות לניקוי הפארק שבשולי העיר.  צילום: גבי ברוןבנות באר שבע נערכות לניקוי הפארק שבשולי העיר. צילום: גבי ברון

העיר באר-שבע ציינה השנה את יום הניקיון הבינלאומי בשורת פעולות, החורגות מעט מן השגרה. זאת כתוצאה משיתוף פעולה בין אגף החינוך בקק"ל, המפעיל בבתי-הספר בבאר-שבע את תוכנית "מעוף" המצליחה, ובין אגפי החינוך והסביבה בעיריית באר-שבע והחברה להגנת הטבע. על המדשאות הירוקות והמוצלות בפארק, התנסו התלמידים במגוון פעילויות מתחומי העשייה של קק"ל: הפעילות הלאומית לדחיקת המדבר, לשמירה על מקורות מים ועל נופים, להשבחת איכות החיים באמצעות פעולות ייעור ושיקום נחלים. במקביל, פגשו התלמידים לראשונה גם בגישות העכשוויות לטיפול באשפה, להפרדתה ולמיחזורה.

בשני אוהלי-ענק צבעוניים הוקמו מרכזי פעילות, שבאחד מהם התנסו התלמידים בהכנת קישוטים ומוצרי-נוי מחומרים וחפצים המושלכים בדרך-כלל לאשפה, כמו בקבוקי פלסטיק, שאריות בדים, תבניות ביצים ועוד. באוהל השני עסקו התלמידים ב"עבודת מטבח", שבמרכזה חיתוך פירות שונים, תוך הפרדת החלק האכיל מן הפסולת, ריכוז הפסולת להדגמת מיחזורה לקומפוסט, ושימוש בפירות החתוכים להכנת שייק פירות מרווה, שכל אחד ממאות התלמידים שתה לרוויה.

את ילדי כיתה ט' בבית-הספר המקיף אמי"ת השוכן ממש מול הפארק, פגשנו עם המורה יפעת רוזנפלד, כשהם מיישמים בשטח את לימודי-ההכנה לקראת יום הניקיון, אותם ביצעו בסיוע חוברת מפורטת שהוציא אגף החינוך בקק"ל, במסגרת תוכנית "מעוף". "קיימנו מספר שעורים בכיתה בהתבסס על המתווה הזה בנוסף לנושאי איכות הסביבה במסגרת שעורי של"ח כבר מכיתה ז' ". ארבעה בתי-ספר שיתפו השנה כיתות בהפנינג שנועד להגביר את המעורבות החברתית-קהילתית של התלמידים. תלמידים אלה באים מהאוכלוסיה המגוונת של משפחות תושבי שכונה ד' בבאר-שבע, החל בוותיקים מעולי מדינות צפון-אפריקה, דרך בני עולי בריה"מ ועד ילדי עולי אתיופיה, שהשתלבו היטב בפסיפס האנושי הזה.

באזורים אחרים בפארק, פגשנו את ילדי בתי הספר "רבין", "שובו" ו"טוביהו", ולצדם חיילים וחיילות מאחת מיחידות צה"ל המוצבות בבאר-שבע. כתף אל כתף, עסקו בני הנוער והחיילים באיסוף פסולת מרחבי השכונה, כשהם מצויידים בכפפות לבנות ובחולצות שסיפקה קק"ל, מבצעים את המשימה בהרבה חדוות נעורים ועם לא מעט תעלולים שגיוונו את המלאכה.

אורנית גינת, מרכזת תוכנית "מעוף" של קק"ל בבאר-שבע, הציבה בתחומי הפארק שתי נקודות הדרכה מרכזיות. באחת מהן נפרשה מפת-ענק של מדינת ישראל, ועליה מצויינים אזורי היערות המרכזיים. סביב מפה זו ניהלו התלמידים תחרויות-ידע ושמעו הסברים מפי מדריכי "מעוף". במתחם סמוך למדה כל קבוצת תלמידים על עקרונות שמירת הסביבה ופיתוח בר-קיימא. "ראינו חשיבות מרובה בעובדה שעירית באר-שבע והחברה להגנת הטבע חברו איתנו יחד לפעילות יום הניקיון הבינלאומי, משום שהפעילויות שכל אחד מן הגופים הללו מציע מהוות הרחבה והעמקה של הנושאים המרכזיים בהם עוסק פרוייקט "מעוף" ,שקיומו מתאפשר רק בזכות התמיכה והתרומות שהוא מקבל מידידי קק"ל מרחבי העולם".

לאחר שעות של פעילות ניקוי ולימוד, התרכזו מאות התלמידים מול במה שהוקמה בפארק לחלק הטכסי של האירוע. סגנית ראש עירית באר-שבע ומחזיקת תיק החינוך בעיריה, ד"ר חפציבה זוהר, דיברה אל בני הנוער 'בגובה העיניים': "לקיומו של מפעל יום הניקיון הבינלאומי בערב ראש השנה יש סמליות מיוחדת, כחלק מחג המסמל התחדשות וצמיחה. חשיבות מיוחדת לעובדה שאת המסר של ניקיון העולם מעביר הדור הצעיר. כל המהפכות הגדולות בעולם התרחשו דרך חינוך הדור הצעיר, שכולנו מאמינים ביכולתו לחולל שינוי. עלינו לזכור, שהעולם הוא הכדור היחיד, שלא ניתן ואסור לשחק בו. בידיכם הדבר לשמור עליו".

יואב סעד, מאגף החינוך של קק"ל במחוז הדרום, אמר בדברי ברכתו למשתתפי יום הניקיון, שעליהם לזכור כי אלפים רבים בישראל ומיליונים בעולם כולו, מתגייסים ביום הזה כדי לנקות ולהעלים את נזקי הפסולת, המסכנת את איכות הסביבה ואת איכות החיים בעולם: "לצפות בכם היום כאן, במגוון הפעילויות שלכם, - זו חגיגה".

את הפעילות חתמה ההצגה החינוכית המשעשעת "זבל מי שמלכלך", שיועדה בעיקר לתלמידי בתי-הספר היסודיים. גלי הצחוק של הילדים, שליוו את ההצגה העוסקת בצורך להפריד אשפה ולמחזר אותה, העידו יותר מכל כי המסרים הגלומים בה, הגיעו אל הכתובת הנכונה.