פעילות מקדימה לקראת יום הניקיון בהשתתפות ילדי עולים מאתיופיה

לקראת יום הניקיון ערכה קק"ל פעילויות לילדי עולים חדשים מאתיופיה בכל מרכזי הקליטה בארץ. הפעילות התקיימה בתרומת ידידי קק"ל בארה"ב ובשיתוף הסוכנות היהודית. "פעילויות יום הניקיון מחברות את העולים לשותפות עם החברה הישראלית", הסביר בני אקלה, מדריך במרכז הקליטה חניתה בחיפה, על החשיבות המיוחדת של הפרויקט.

ילדי העולים בעיצומו של מבצע הניקיון.  צילום: יואב דביר
ילדי העולים בעיצומו של מבצע הניקיון. צילום: יואב דביר

במהלך היום משתתפים ילדי העולים בהפעלות, הצגות ומשחקים עם הסבר על חשיבות השמירה על הניקיון. ביום הניקיון הבינלאומי בישראל, שיחול ב-9 בספטמבר, הם יצטרפו לילדים מכל הארץ ומרחבי העולם, שיוצאים לנקות את הסביבה.

"לימדו אותנו על ניקיון, וזה חשוב מאוד", אמר נצנט בן ה-10, שעלה לישראל לפני כחצי שנה. "לא רק הילדים למדו, גם אנחנו ההורים הפקנו תועלת מהפעילות", הוסיף אביו, נברט ברהנו.

שיתוף הפעולה בין קק"ל לעולים החדשים מאתיופיה החל לפני מספר חודשים בפרויקט "חלום ירוק" לחינוך סביבתי לעולים. במסגרת זו ישולבו תכנים סביבתיים בפעילויות מרכזי הקליטה.

יום ההכנה במרכז הקליטה חניתה שבצפון הארץ נפתח בהצגת תמונות של אתרים מלוכלכים, כאשר הילדים מזהים מה הבעיה ומביעים את דעתם. בקבוק שנזרק על שפת הים, שקיות ניילון ברחוב, עטיפה של חטיף בכותל המערבי – כל אלה הדגימו מה קורה כשלא שומרים על הניקיון. גם עולם החי עלול להיפגע כשהאדם לא שומר על הסביבה, והילדים הזדעזעו לראות תמונות של צב ים אוכל שקית ניילון או של ציפור שנלכדה בפסולת.

"המטרה היא לא רק לצאת למבצע ניקיון, אלא להעביר לילדים את ערך הניקיון", אמר תומר אשל, מדריך "סיירת הניקיון", האחראית להעברת ההפעלות. "דרך החוויה והצחוק הילדים מפנימים את התכנים". כך למשל בהצגה שהעלו המדריכים, ראו הצופים הצעירים מה קורה כשזורקים לרצפה קליפת בננה. על הבמה זה מצחיק כשמישהו דורך עליה ומחליק, במציאות זה יכול להיות קצת פחות נעים. כאשר הנמר המחופש ניסה לטרוף שקית ניילון, כמה מהילדים הקטנים נמלטו בבהלה לזרועות הוריהם. הגדולים יותר צחקו בקול, אבל ניכר שהם הבינו את הנזק שבדבר.

הילדים משתתפים בפעילות בנושא הפרדת פסולת.  צילום: יואב דבירהילדים משתתפים בפעילות בנושא הפרדת פסולת. צילום: יואב דביר

"כשלומדים את המסר בדרך מהנה, הילדים מבינים", אמר סמהון צ'קולה, שעלה לישראל לפני כשנה. "מעכשיו אני מקווה שבכל פעם שהם יראו לכלוך על הרצפה הם ירימו אותו". בתו מריטו בת ה-8 הביעה התרגשות לקראת יום הניקיון הבינלאומי בישראל: "חשוב שיש יום מיוחד, שבו ילדים מכל העולם יוצאים ביחד לנקות את הסביבה", אמרה.

לאחר ההצגה התחלקו הילדים לקבוצות והתנסו בפעילויות במוקדים נפרדים. בתחנה בנושא מיון פסולת, הכירו את הפחים בצבעים השונים, הבינו מה ההבדל ביניהם ומיינו בעצמם סוגים שונים של אשפה.

בתחנה שעסקה בשמירת הניקיון בטבע, הילדים והמדריך בנו יחד יער, פינות פיקניק, שכונת מגורים, וראו איך הלכלוך פוגע בסביבה וכיצד הכול יכול להישרף ברגע, כשזורקים סיגריה או מדליקים מדורה בחוסר זהירות.

כדי להשלים את החוויה, הם צפו בסרטוני אנימציה בנושא, צלפו פסולת לתוך שקיות אשפה והצטלמו כשפניהם מציצים בתוך פוסטרים שקוראים לשמירה על הניקיון.

בסיום הפעילות יצאו כולם יחד לנקות את מרכז הקליטה ואת השכונה. עד כמה עמוק חלחלו המסרים אפשר היה לראות כאשר הילדים התנפלו על כל פיסת לכלוך שמצאו. הם השאירו אחריהם חצר נקייה, ואפילו המרכז המסחרי הסמוך למרכז הקליטה נוקה מפסולת. אחרי שעה קלה הם חזרו עם שתי שקיות אשפה גדולות, עמוסות באשפה ועם המון חוויות שאספו ביום המיוחד.

"הילדים העשירו את הידע שלהם בנושא ניקיון ומיחזור. לא היה קשה להבחין עד כמה הם וההורים שלהם צמאים למידע בנושא ובעלי מוטיבציה להשתתף", סיכם את היום בני אקלה.