יום הניקיון הישראלי

קק"ל היא היוזמת של חוק "יום ניקיון לאומי" שאושר ע"י הכנסת בנובמבר 2008. השר ראלב מג'אדלה וח"כ נדיה חילו הם אשר הביאו את החוק לאישור הכנסת, והם שהעדיפו לקיים את יום הניקיון הלאומי של ישראל בתקופת האביב. בתקופה זו מזג האוויר מתאים יותר לקיום ניקיון ברחבי הארץ, והקירבה לחג הפסח היא סמלית.

יום הניקיון הלאומי מתקיים אחת לשנה ביום שלישי האחרון של חודש אדר, ובשנה מעוברת ביום שלישי האחרון של חודש אדר ב', כך נקבע בסעיף 21 ב' בחוק שמירת הניקיון שכותרתו "יום ניקיון ארצי".

המשרד להגנת הסביבה מוביל ביום זה מגוון פעילויות בתחומים שונים, בדגש על הרחבת המודעות לנושאי הפסולת בכלל והמחזור בפרט. הפעולות המגוונות מיועדות לקהלי יעד שונים, כאשר הדגש הוא על נושא הניקיון כחלק מתרבות והתנהלות יומיומית בתחומי הפסולת.

בני נוער מתנדבים ביער הזורע ביום הניקיון הבינלאומי 2014.  צילום: טלי בליליוס
בני נוער מתנדבים ביער הזורע ביום הניקיון הבינלאומי 2014. צילום: טלי בליליוס

הוחלט שעם כניסת החוק לתוקף ייושמו העקרונות הבאים:

  1. יום הניקיון יעוגן בלוח השנה כאמור - בסמוך לחג הפסח.
  2. במהלך היום ישתתפו בפעילות שונות חיילי צה"ל, תלמידים ואנשי הרשויות המקומיות בכל הארץ.
  3. הפעילות ביום הניקיון לא תסתכם בניקוי האשפה הפזורה בשטחים הפתוחים, אלא תכלול גם פעולות הסברה ופעילויות חינוכיות נוספות ברוח השמירה על הסביבה.
    בנוסף ליום הניקיון הארצי מובילה קק"ל בישראל זה כעשור יום ניקיון בינלאומי במסגרת פעילות הנקראת Clean Up the World.

    יום הניקיון הבינלאומי נוסד ב-1993 באוסטרליה. מאז היווסדו אימצו את יום הניקיון קבוצות וארגונים רבים מכ-120 מדינות בעולם, ומדי שנה מנקים למעלה מ-35 מיליון איש את סביבתם הקרובה, בו זמנית.

    מעבר לתרומה הפיזית לסביבה, יום הניקיון הבינלאומי מחזק את המודעות לנושא שמירת הניקיון וטיפוח הסביבה, ואף תורם לתחושת ה'יחד' של המשתתפים, הנרתמים כולם לניקיון הסביבה, בשותפות עם מאות מיליוני אנשים בעלי מודעות דומה ברחבי העולם.