מעורבותה של קק"ל בקולנוע הישראלי החלה עוד עם ראשיתו, בתמיכתה בעבודתו המוקדמת של יעקב בן דוב. קק"ל ראתה בקולנוע אמצעי תעמולה חשוב במיוחד, שאפשר הפצה של הרעיון הציוני בקרב קהילות יהודיות ברחבי העולם במהירות וביעילות. לכן, לאורך השנים המשיכה קק"ל בהפקת סרטים על ארץ ישראל ועל הנעשה במפעל הציוני. במיוחד השקיעה קק"ל בהפקת סרטי חדשות קצרים אשר כללו תמונות והסברים על הנעשה בארץ ישראל ועל התקדמות מפעלי ההתיישבות והבניה של המדינה שבדרך.
קק"ל הפיקה סרטים אלו לפני וגם לאחר הקמת מדינת ישראל. עם זאת, לקולנוע כאמצעי תעמולה נלוו קשיים רבים. בראש ובראשונה, הפקתם של סרטי קולנוע היתה יקרה במיוחד. הציוד המיוחד, כמו גם המחסור באנשי קולנוע מקצועיים בארץ הפכו את הפקת סרטי הקולנוע למפעל אשר עלותו היתה גבוהה מאוד.
נוסף על כן, מקרני הקולנוע היו אז בראשיתם, ולא היו נגישים במיוחד לקהילות יהודיות רבות ברחבי העולם. לכן, גם כאשר הפיקה קק"ל סרט קולנוע, הפצתו נתקלה לעתים בקשיים שכן לא היו לקהילות היהודיות את המקרנים המתאימים להקרינם.
מסיבות אלו, ובמקביל להפקת סרטים, קק"ל החליטה להפיק אמצעי אור-קולי נוסף: מצגות לפנס קסם. פנס קסם היה מכשיר להקרנת מצגת של תמונות אל-נוע (סטילס), הדומה למקרן שקופיות. באמצעות פנס הקסם הקרינה התנועה הציונית מצגות בנושאי היום יום בארץ ישראל ומפעלי
ההתיישבות היהודית בארץ. המצגת לוותה בהרצאה אודות התצלומים. תהליך הפקתן של תמונות אל-נוע היה זול בהרבה מסרטי קולנוע, ופנסי
הקסם היו נוחים ופשוטים יותר לשינוע בין הקהילות היהודיות ברחבי העולם. מסיבות אלו, קק"ל מצאה במצגות פנס הקסם תחלופה ראויה לקולנוע והשקיעה רבות בהפקתם והפצתם של מצגות אלו. באמצעות מצגות פנסי הקסם של קק"ל, הוכנסו יהודים רבים ברחבי העולם בסוד העשייה הציונית והמתרחש בארץ והן סייעו לחיבורם של יהודי התפוצות לנעשה בארץ ישראל, ולקירובם לרעיון הציוני.
בארכיון התיקים ההיסטוריים של קק"ל אשר שמור בארכיון הציוני המרכזי בירושלים, נמצא תיעוד נרחב אודות מצגות פנסי הקסם, הפקתן והפצתן. כך למשל אנו יודעים שבשנת 1935 נכנסה קק"ל להסכם עם חברתם של ד"ר ארנסט מכנר ואוטה וליש מתל אביב להפקת סדרה של מצגות להקרנה באמצעות פנסי קסם. וליש, מעצב וגרפיקאי חשוב בתנועה הציונית, מוכר כיום בזכות פועלו בתחום העיצוב בשירות המדינה הצעירה. בין עבודותיו המפורסמות והחשובות - עיצוב מטבעות הפרוטה הישראלית, בולי הדואר הראשונים של מדינת ישראל, וכתיבתה הקליגרפית של מגילת העצמאות.
להלן מכתב המתאר את פרטי ההסכם עם חברת ההפקה של וליש. במכתב מתואר שהמצגות יופקו פעם בחודש, ויכללו בין 30 ל-40 תמונות בענייני היום יום של ארץ ישראל. כמו כן, קק"ל תהיה מעורבת בבחירת התוכן של תמונות המצגת, כדי להתאים למטרתה כארגון ציוני.