משלחת עיתונאים מברזיל סיירה באתרי קק"ל

25 העיתונאים נציגי אמצעי תקשורת מרכזיים בברזיל יצאו ליום סיור עם קק"ל, במסגרת קורס של משרד החוץ הישראלי

מעבר למפגשים עם בכירים בישראל ולדיונים בנושאים מדיניים וביטחוניים שהוצגו לחברי המשלחת במסגרת הקורס, הביקור באתרי קק"ל הציג בפניהם את העשייה למען האדם והסביבה בישראל.

רכז הקבוצה מטעם המכון הבינלאומי למנהיגות (שלוחה של משרד החוץ) גיל נוביק הדגיש כי "חשוב לנו להציג צדדים שונים של ישראל, ולא לעסוק רק בנושאים מדיניים וביטחוניים. שיתוף הפעולה עם קק"ל מאפשר לנו להרחיב את היריעה ולעסוק גם בנושאים כמו פיתוח סביבתי ושמירה על איכות הסביבה".

העיתונאים מברזיל בתמונה קבוצתית ביער אילנות.  צילום: יואב דביר
העיתונאים מברזיל בתמונה קבוצתית ביער אילנות. צילום: יואב דביר

העיתונאים הגיעו לקורס בן שבועיים, במהלכו סיירו בישראל, נפגשו עם קובעי מדיניות ובעלי תפקידים ודנו בנושאים שונים. במהלך היום שהוקדש לקק"ל ביקרה הקבוצה במרכז המבקרים ביער אילנות, במכון טיהור שפכים יד חנה ובנחל אלכסנדר וסיימה בנטיעת עצים ביער צרעה-הנשיא.

רכז הפרויקטים במחלקת אמל"ט בקק"ל אלדד גפני אמר לאורחים, "אנחנו שמחים לארח אתכם באתרי קק"ל ולספר על פעילות הארגון. קק"ל עוסקת בין היתר בפיתוח מקורות מים, בשמירה על איכות הסביבה, בהקמת פארקים, בחיזוק הקהילות בפריפריה וכמובן – גם בייעור".

זו לא היתה קבוצת העיתונאים הראשונה שמחלקת אמל"ט בקק"ל מארחת במטרה להציג בפניהם את הפנים האמיתיות של המדינה ולחזק את הקשר עם ישראל בקרב יהודים ולא יהודים בארצותיהם. כך למשל, בחודש יוני האחרון ביקרה בישראל קבוצת עיתונאים מ-15 מדינות באמריקה הלטינית.

עבור מרבית חברי המשלחת הנוכחית היה זה הביקור הראשון בישראל. פרננדה רוסו מריו דה ז'נרו סיפרה כי "בני משפחתי דאגו קצת כששמעו שאני מגיעה לכאן, אבל אני גיליתי שישראל היא ארץ יפהפייה, והופתעתי מתחושת הביטחון שכולנו נהנים ממנה פה".

להלן תיאור האתרים שחברי המשלחת ביקרו בהם.

יער אילנות: עצים וטכנולוגיה
היום החל במרכז המבקרים ביער אילנות שבשרון, אשר אמצעים טכנולוגיים מתקדמים הופכים את הביקור בו לחוויה בלתי נשכחת. העיתונאים רכבו על אופני מציאות מדומה, התשמשו במחשבי טאבלט כדי ללמוד על חלקי העץ, הכירו בעזרת גלובוס אינטראקטיבי את סוגי היערות בעולם והתאימו זני עצים על מפה. אורחי מרכז המבקרים החדש, שהוקם בתמיכת ידידי קק"ל בדנמרק, מוזמנים גם לצפות בסרטים ולהשתתף בחידון טריוויה.

לאחר הסיור הווירטואלי יצאו חברי הקבוצה לטיול רגלי בחיק הטבע, במהלכו שמעו מפי מנהלת מרכז המבקרים טובית שפירא שביער אילנות ניטעו בראשית ימיה של מדינת ישראל 700 מיני עצים מרחבי העולם, במטרה לבחון אפשרות איקלום של מיני עצים שונים. מאוחר יותר ננטש היער למשך שנים, עד שקק"ל החלה לטפחו והפכה אותו לגן בוטני יערני. פיתוח היער והנגשתו לאנשים עם מוגבלויות התאפשרו הודות לתמיכת JNF ארה"ב.

פליפה ג'רדיני מסאו פאולו אמר כי "ישראל אמנם באופן מהותי מברזיל, אבל זו ארץ יפה מאוד. יש לכם מדינה מודרנית שחושבת כל הזמן על העתיד. מרשים מאוד לראות את הפעילות של קק"ל למען הסביבה".

עמק חפר: מטהרים את המים
מיער אילנות המשיכה הקבוצה לביקור במכון טיהור שפכים נחל שכם, שנמצא על הגבול עם הרשות הפלסטינית. המים המזוהמים מגיעים מהצד הפלסטיני של הגבול, מנחל שכם ומהקולחין של העיר טול כרם, ועוברים טיפול בסיסי לצמצום הזיהום בנחל אלכסנדר.

חבר צוות התפעול של המכון אומברטו יעקב ציין כי כעת המטרה היא לשדרג אותו כדי לשפר את איכות המים, להתמודד עם כמויות השפכים הגדולות ולמנוע את זיהום נחל אלכסנדר. אין ספק שגיבוש שיתוף פעולה עם הרשות הפלסטינית הוא המפתח להצלחת הפרויקט, לטובת שני הצדדים.

לדברי סוזי קצומטה מסאו פאולו, "מעניין מאוד לבקר באתרים שהם לאו דווקא תיירותיים, אבל מציגים את האתגרים שישראל מתמודדת עמם, ולמרות כל הקשיים מצליחה לקיים עבור תושביה איכות חיים גבוהה".

נחל אלכסנדר: החיים חוזרים
מהמכון לטיהור שפכים המשיכה המשלחת לסיור בנחל אלכסנדר, הזורם בעמק חפר. מוצאו של הנחל בהרי השומרון, והוא נשפך לים התיכון. קק"ל פועלת לשיקום הנחל, והודות לפעילותה הפך אחד הנחלים המזוהמים בישראל לפנינה של טבע ויופי.

בפארק הצבים בנחל אלכסנדר, שהוקם בתרומת ידידי קק"ל באיטליה, ביקרה המשלחת בקטע לדוגמה של הנחל שקק"ל שיקמה. תעלת הביוב המצחינה חזרה לחיים והפכה לפינת טבע קסומה. המים הנקיים, הצמחייה הירוקה ושפע בעלי החיים הופכים את האתר לאטרקציה למטיילים חובבי טבע מרחבי הארץ.

חברי המשלחת העפילו למגדל התצפית, ממנו השקיפו על האזור ועל הפארק היפה. האורחים התפעלו מצבי המים שהגיחו מהנחל, טיילו לאורכו ונהנו מהסביבה הירוקה ומהשמש החורפית המלטפת.

יער צרעה-הנשיא: נוטעים עצים
היום המרתק והחווייתי הסתיים בנטיעת עץ במרכז הנטיעות של קק"ל ביער צרעה-הנשיא, המשתרע על פני כ-11 אלף דונם. קק"ל החלה בנטיעתו לפני כ-60 שנה, והמשיכה מאז לגוון את היער במינים מקומיים ולפתח בו חניונים, נקודות תצפית ושבילי טיול.

חברי המשלחת נוטעים עצים ביער צרעה-הנשיא.  צילום: יואב דביר
חברי המשלחת נוטעים עצים ביער צרעה-הנשיא. צילום: יואב דביר

האחראי על ברזיל באגף אמל"ט במשרד החוץ אורן בראל אמר לאורחים כי "נטיעת עץ היא פעולה סמלית, שיש לה גם חשיבות סביבתית רבה. קק"ל זכתה לשם עולמי בתחום המלחמה במדבור, והידע שרכשה מסייע לישראל בחיזוק הקשרים עם מדינות רבות בעולם".

מנהל מרכז הנטיעות של קק"ל ערן זבדי קיבל את פני חברי המשלחת והדריך אותם כיצד לנטוע את העצים. לדבריו, "כבר למעלה ממאה שנים קק"ל נוטעת מאות אלפי עצים מדי שנה. הודות לנטיעות אלו אתם יכולים ליהנות מהנופים הירוקים שסביבכם. חשוב לנו לשתף גם את התיירים שמגיעים לישראל בחוויית הנטיעה. זכרו שמאחורי כל עץ שאתם רואים עומד אדם".

תאיזה ברסלו מסאו פאולו קראה בטקס את תפילת הנוטעים והוסיפה כי, "כשמבקרים בישראל אי אפשר להתעלם מהאנרגיה הרוחנית המיוחדת של הארץ הזו. נטיעת עץ באדמת ישראל היא באמת חוויה מיוחדת".

חברי המשלחת נטעו במו ידיהם שתילי עצי אלון ואלה, לוקס בואנו סיכם את היום המוצלח שחוו במלים, "חייבים לומר תודה לקק"ל, שצובעת את הארץ בירוק".

לכתבות נוספות בחדשות קק"ל