- מיקום: קרית גת
- אופי הפרויקט: חווה חקלאית לגידול מגוון ירקות ותבלינים ייחודיים למטבח האתיופי ולצדה מפעל תבלינים ומועדון לחכמי העדה
- מטרת הפרויקט: העצמת עולי אתיופיה ושימור מורשתם התרבותית
- שנת הקמה: 2016-2015
עובד בשדה פלפל חריף בחווה החקלאית. צילום: יואב דביר
בקרית גת מתנהל בחודשים האחרונים פרויקט חברתי מרתק לקידום השתלבות יוצאי אתיופיה בישראל, תוך שימור מורשתם התרבותית. החווה החקלאית "אתכלית" (חקלאות באמהרית), שהוקמה באמצעות עמותת "הנני", ובסיוע ידידי קק"ל קנדה, ותוכננה בהשראת כפר אתיופי, מאפשרת לבני העדה האתיופית לעסוק במלאכות המסורתיות שלהם – חקלאות, בנייה בבוץ, בישול, יצירה בחימר ועוד, ואף להציג אותן בפני צעירי העדה והציבור הישראלי בכלל.
כ-70 איש ממבוגרי העדה האתיופית בקרית גת, גברים ונשים, מגדלים בחווה מגוון ירקות ותבלינים. בין גידולי החווה אפשר למצוא כאלה הייחודיים למטבח האתיופי, כמו פלפל סודני חריף וגומן, המכונה "חסה אתיופית". בעתיד יגדלו בחווה גם טף, דגן שנודע בסגולותיו הבריאותיות, המשמש לאפיית אינג'רה, הלחם האתיופי. במקום מתנהלים גם סיורים מודרכים הכוללים הרצאות, סדנאות יצירה ושלל הפעלות לכל המשפחה.
החווה מעניקה לחקלאים המבוגרים סיבה לקום בבוקר, תחושת משמעות חדשה וביקוש לידע שהם מחזיקים. הירקות שהם מגדלים הפכו לחלק בלתי נפרד מהתפריט המשפחתי, וההערכה כלפיהם מצד הדור הצעיר גוברת. מנהל החווה עזריה פטגו מסביר: "בני הדור המבוגר, שבאים לעבד את החלקות החקלאיות שלהם, זוכים לתחושת שייכות ומשמעות. המפגש עם הטבע ועם עבודת האדמה מזכיר להם את חיי הכפר באתיופיה ומעניק להם כוחות להמשך ההתמודדות עם המציאות המורכבת בישראל".
בעזרת ידידי קק"ל בקנדה, מוקמים בימים אלה בחווה שני פרויקטים חדשים, תחת הכותרת "נוטעים שורשים": מפעל לייצור תבלינים ומועדון חברתי.
בית הצ'או: מפעל תבלינים
בית הצ'או הוא בית מלאכה להכנת צ'או, תבלין מרכזי בבישול האתיופי המסורתי. המיזם התגבש בחווה על ידי קבוצת נשים מהקהילה האתיופית. העבודות להקמת המפעל נמצאות בעיצומן והמקום צפוי להיפתח בתוך מספר חודשים. הקמת המפעל התאפשרה הודות לתרומת ידידי קק"ל קנדה מרילין ליבין וד"ר יוסף לוי.
המפעל יספק פרנסה לנשים מהקהילה, תוך ניצול הידע המסורתי שלהן. התוצרת תימכר למשפחות מהקהילה. הנשים שיועסקו במקום יקיימו סדנאות וינחילו לדור הבא את אופן ההכנה המסורתי של התבלין.
באתיופיה נהגה אם כל משפחה להכין צ'או בעצמה. מדובר בתערובת של 16 תבלינים שונים, שעוברים ייבוש, קלייה במדורה וטחינה. לתערובת יש ריח חריף מאוד, וההכנה לא תמיד מתאימה למגורים בסביבה העירונית הצפופה. החייאת המסורת תאפשר למשפחות רבות מהקהילה לשוב לטעמים המוכרים והאהובים מהארץ הישנה.
בית השמגלוץ': מועדון חכמי העדה
מועדון חכמי העדה מוקם גם הוא בסיוע קק"ל קנדה. באתיופיה היה לזקני העדה, השמגלוץ', תפקיד מרכז בחיי הכפר. הם יישבו מחלוקות, פתרו סכסוכים וגישרו בין בני זוג. המועדון החדש יאפשר למבוגרי הקהילה להיפגש, לדבר, לשתף ולתמוך זה בזה.
סרטון וידאו על חוות אתכלית »