חברת הציפורים ביערות קק"ל

עורך המחקר: עוזי דגן
אוניברסיטת חיפה
מנחה: פרופ' עדו יצחקי

מטרת המחקר הינה, בראש ובראשונה, לאפיין את חברת הציפורים ביער לאורך כל השנה. בנוסף, נבדוק מה הגורמים הסביבתיים המשפיעים על הציפורים ביערות ונמליץ על פעולות ממשקיות ביער על מנת לשמור ואף לטפח את עושר ומגוון הציפורים ביערות קק"ל. המחקר ייערך בחלקות יער בחוף הכרמל, בכרמל וברמת מנשה. כל היערות הינם יערות מחטניים אשר ניטעו לפני 50 שנה ומעלה ומשתנים בצפיפות העצים ובהרכב הצמחייה הטבעית בהם, כך נוכל לתת המלצות טיפול ביער שיוכלו להיות מיושמות ביערות צעירים בכדי שבבגרותם יהיו מזמיני ציפורים.

עורבני שחור כיפה ביערות מנשה. צילום: רעי סגלי
עורבני שחור כיפה ביערות מנשה. צילום: רעי סגלי

יער האורן כבית גידול למגוון מיני ציפורים

בעשורים האחרונים התפתחה התפיסה של ניהול יער בר-קיימא. זאת בכדי לתמוך במערכת האקולוגית באמצעות שמירה על מגוון מינים, ייצור ראשוני, יכולת ההתחדשות וכדומה. יער מודרני חייב אפוא להיות רב-תפקודי, לספק שירותים אקולוגיים וחברתיים, הכוללים שימור המגוון הביולוגי, התמודדות עם שינויי אקלים ושמירת טבע. ליערות נטועים יש פוטנציאל לספק בתי גידול למינים רבים של ציפורים המאכלסות בתי גידול טבעיים של חורש ויער, כך שלמרות שבדרך כלל יער אורן תומך בפחות מינים מאשר היער הטבעי, ניתן למצוא דוגמאות בהן יערות מחטניים נטועים תומכים במספר דומה של מינים של ציפורים ביערות טבעיים, זאת, כיוון שביערות המחטניים, עם השנים, מתפתחת צמחייה טבעית ויוצרת סביבה טבעית-למחצה היכולה לתמוך במינים רבים יותר מאשר יערות מחטניים בלבד.

מפתיע שמגוון המינים של ציפורים כמעט לא נלמד ביערות בישראל למרות שכ-7% משטחה של ישראל מכוסה ביער. מחקר זה ייתן לנו הצצה ראשונה מסוגה לחברת הציפורים המקננות, חורפות, מקייצות וחולפות ביערות האורן בכרמל וברמת מנשה. במחקר יערכו תצפיות ב-20 חלקות יער וניסויי התנהגות בציפורים יתקיימו בהם בניסיון להבין מדוע ציפורי היער בוחרות את בית הגידול בו הן מחפשות מזון ומקננות וכיצד הן עושות זאת.

דוחל שחור גרון. צילום: שי אגמון, כנפי קקל
דוחל שחור גרון. צילום: שי אגמון, כנפי קק"ל

מחקר בשיתוף הציבור

חלק נוסף של המחקר יכלול שיתוף של חובבי ציפורים ויער. הציבור ייקרא לצאת ליערות ולעקוב אחרי ציפורים בעזרת פרוטוקול מדעי, וכך נוכל להשתמש במידע המגיע מן המשתתפים ולהכניסו לנתוני המחקר ובכך לתת מכפלת כוח לאיסוף הנתונים על ציפורי היער. בקרוב תתפרסם רשימה של חלקות יער אותן יתבקש הציבור לפקוד ולערוך רישום של נוכחות ציפורים. צאו ליערות הקרובים (או הרחוקים) לביתכם ועזרו לנו למצוא את מיני הציפורים החיות בהם היום, אולי נמצא יחד את הרכב היער המועדף על ציפורים ואז נוכל לעצב את היערות בשנים הבאות כדי שימשכו אליהם ציפורים רבות.