פארק נחל באר שבע

פארק נחל באר שבע. צילום: ארכיון צילומי קק''ל
פארק נחל באר שבע. צילום: ארכיון צילומי קק''ל
ערוץ נחל באר שבע מתחיל בבקעת ערד וממשיך לבאר שבע. שנים רבות היה האתר מזוהם, ופרויקט שיקום משותף לקק"ל, רשות הניקוז "שקמה בשור", עיריית באר שבע והמשרד להגנת הסביבה הפך אותו לפארק אקולוגי שמשתרע על פני 5,200 דונם לאורך שמונה ק"מ. בפארק מדשאות, חורשות, שבילי הליכה ואופניים, אתרים היסטוריים, גשרים מעוצבים, מתחם ספורט, גן בוטני עם דגש על צמחייה מדברית, פינות ישיבה לאורך הטיילת ומגוון בעלי חיים. במרכז הפארק מתוכנן אגם מלאכותי שיוזן במי קולחין מטוהרים.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    הפארק מתחיל ביציאה הדרומית מבאר שבע כביש מס' 25. חוצים את הנחל על הגשר הטורקי ופונים ימינה (מערבה) לגן הפעמון והטיילת המרכזית. לבית אשל נוסעים בכביש מס' 25 מהיציאה הדרומית לכיוון דימונה, כשני ק”מ דרומית-מזרחית לעיר. אל המצפה מגיעים מרחוב שלושת המצפים, המסתעף משדרות יגאל אלון (כביש 25), מצפון לאזור התעשייה עמק שרה. הדרך מסומנת בסימון שבילים ירוק.

  • עלות כניסה

    הכניסה לפארק אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    דרום
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    הר הנגב והערבה
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    גן הפעמון והטיילת המרכזית, מצפה בית אשל.
  • אתרים נוספים בסביבה-

    תל באר שבע, באר אברהם, אנדרטת חטיבת הנגב עם תצפית על באר שבע, יער לון – חורשה נטועה בצפון העיר ביציאה מן העיר לכיוון צומת גילת.
  • אתרים מונגשים-

    יש
  • סוג חניון-

    חניונים מונגשים,חניוני פיקניק

על הפארק

במשך שנים רבות זרמו בערוצו של נחל באר שבע שפכים, על גדותיו הצטברו ערמות אשפה וגרוטאות וסביבו עלתה צחנה מבריכות ביוב.

פרויקט שיקום ענק הפך את האזור לפארק ירוק ופורח עתיר פעילויות לרווחת התושבים. קק"ל בסיוע ידידיה בעולם התגייסה למשימה בשיתוף עם רשות הניקוז "שקמה בשור", עיריית באר שבע והמשרד לאיכות הסביבה. התוצאה היא פארק אקולוגי שמשתרע על פני 5,200 דונם לאורך שמונה קילומטרים משני עברי הנחל.

פארק נחל באר שבע המחודש מציע מרחבי דשא ירוקים, חורשות של עצי נוי, שבילים להולכי רגל ולרוכבי אופניים. בפארק משולבים אתרים היסטוריים, גשרים מעוצבים, מתחם ספורט, גן בוטני עם דגש על צמחייה מדברית ופינות ישיבה לאורך הטיילת. 1000 דונמים בפארק נטועים בעצים מגוונים ולאורך הנחל בולטת צמחיית גדות וצמחייה מדברית. בין בעלי החיים מצויים זוחלים שונים, עופות וציפורים. במרכז הפארק מתוכנן אגם מים מלאכותי שיוזן במי קולחין מטוהרים של העיר.
פארק נחל באר שבע. צילום: ארכיון צילומי קק"ל
פארק נחל באר שבע. צילום: ארכיון צילומי קק"ל

תהליך השיקום

פרויקט השיקום מתמקד בתוואי הנחל הזורם בסמוך לעיר באר שבע. עבודות השיקום כללו יצירת תוואי חדש לזרימת המים, פעילות המחצבה הועברה צפונה, פסולת הבניין נקברה ובריכות הביוב יובשו עם תחילת פעילותו של מכון טיהור השפכים החדש. בשלב השני יוקם אגם-מים מלאכותי גדול בשטח של כ- 80 דונם, שיוזן במי-קולחין מטוהרים מן העיר.

האגם יוקם מערבית לכביש עוקף באר-שבע ויכלול מתחם פנאי ונופש, אטרקציות תיירותיות והסעדה. כחלק מהשיקום ההיסטורי של המתחם ישוחזרו ויופעלו מחדש שלוש בארות עתיקות וגשר הרכבת הטורקי שהוא אחד מסמלי העיר. שני פרויקטים נוספים שנמצאים בתהליכי ביצוע הם מתחם תיאטרון שיכלול כ-10,000 מקומות ישיבה וגשר הצינורות שיחבר בין העיר העתיקה לגן הפעמון. הגשר ייצור מעבר הליכה שיחבר בין העיר לפארק המתחדש.

גשר הצינורות, שמאות ציפורים נוהגות לעמוד עליו, עובר מעל ערוץ הנחל ומעביר את מי השתייה של מקורות אל העיר באר שבע. ארבעה אדריכלים השתתפו בהגשת הצעות לתכנון הגשר והתוצאה היא גשר מעוצב שישמש להולכי רגל ולרוכבי אופניים. אגם המים וגשר הצינורות יוקמו בסיוע ידידי קק"ל בארצות הברית.
מתקני שעשועים בפארק נחל באר שבע. צילום: ארכיון צילומי קקל
מתקני שעשועים בפארק נחל באר שבע. צילום: ארכיון צילומי קק"ל

גן הפעמון

גן הפעמון הסמוך לשכונת נווה נוי הוא הפארק הראשון שנפתח לציבור והוקם בסיוע ידידי קק"ל בקנדה. הוא משתרע על פני ארבעים דונם וכולל מרחבי דשא גדולים, מתקני שעשועים לילדים, פינות ישיבה אינטימיות וחורשת עצי איקליפטוסים.

הוא גובל בערוץ הנחל ומשקיף אל עבר בתיה של העיר העתיקה. הטיילת המרכזית, שהוקמה בסיוע ידידי קק"ל בארצות הברית, היא פארק אורכי ששטחו כ- 250 דונם ופרוש לאורך שלושה קילומטרים על הגדה הדרומית של נחל באר-שבע. הטיילת מחברת בין הגשר הטורקי ממערב וכביש 40 ממזרח. האזור עבר שיקום סביבתי נרחב כשכל פסולת הבניין ואזור הכרייה והחציבה פונו ממנו.
גן הפעמון. צילום: ארכיון צילומי קקל
גן הפעמון. צילום: ארכיון צילומי קק"ל

מצפה בית אשל

מצפה בית אשל, הנמצא בשטח פארק נחל באר שבע, היה אחד משלושה מצפים שהוקמו בקיץ 1943 מדרום לבאר שבע והיוו את תחילת ההתיישבות החלוצית בנגב. בשנים הראשונות לאחר הקמתו שררו יחסי שכנות טובה בין אנשי המצפה וערביי האזור. אולם ב-1947, בעקבות החלטת החלוקה של האו"ם, החלה עוינות מצד הערבים, שהובילה בסופו של דבר, לנטישת המקום.

קק"ל לקחה על עצמה לשקם את המקום כאתר מורשת שמספר על הנחישות וההחלטיות מתיישבי בית אשל להישאר במקום חרף הקשיים שעמדו בפניהם.

שיקום חצר בית אשל במסגרת הקמת פארק נחל באר שבע התאפשר בסיוע ידידי קק"ל בקנדה.

שעות פתיחת האתר לקהל

  • ימים ראשון - חמישי, מהשעה 09:00 ועד 16:00
    ימי שישי וערבי חג, מהשעה 09:00 ועד 14:00
  • קבוצות נדרשות לתאם במקום ביקור.
    לשירותכם, מצורף טופס תיאום מראש של ביקור קבוצות במקום:


 טופס תיאום ביקורי קבוצות בבית אשל

בית אשל. צילום: רונית סבירסקי
בית אשל. צילום: רונית סבירסקי

אתרים מונגשים



במצפה בית אשל
הונגשו המתקנים הבאים:

  1. חניה
  2. שביל
  3. רחבה
  4. שולחן
  5. פיקניק
  6. ברזיה

תודה לשותפים בפיתוח היערות והפארקים

פארק נחל באר שבע הוקם ומפותח בסיוע ידידי קק"ל בעולם - במיוחד באוסטרליה, ארה"ב, גרמניה, קנדה ושוויץ. גם אתם מוזמנים להיות שותפים בפיתוח היערות והפארקים. הקליקו לפרטים

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.