פארק גורן

צילום: בוני שיינמן, קקל
צילום: בוני שיינמן, קק"ל

פארק גורן משתרע בלב החורש של הגליל המערבי ומעל לערוץ נחל כזיב. קק"ל הקימה אותו ב-1963 כפארק הראשון והגדול בישראל שכולו יער טבעי של אלון מצוי, טיפחה וטיפלה בצמחייתו, הקימה חניונים רבים ופרצה שבילי הליכה. הפארק משתרע על פני כ-2,000 דונם ויוצאים ממנו שבילי טיול לשמורת נחל כזיב, לעין טמיר ולמבצר המונפור. בפארק עצמו שבילי הליכה לכל המשפחה. נופיו הירוקים והמרהיבים, על מגוון אפשרויות הבילוי שבו, הפכו את פארק גורן לאחד ממוקדי הטיולים החשובים בישראל.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    הכניסה הראשית לפארק גורן נמצאת כ-900 מטר ממזרח לקיבוץ אילון (כביש 899, בין סימני ק"מ 12-11).
    ניתן להיכנס לפארק גם מכביש הגישה ליישוב גרנות הגליל (כביש 899, בין סימני ק"מ 14-13) דרך זו מתאימה לרכב 4X4.

    דרך נוספת מגיעה לפארק מכיוון מושב עבדון (כביש 70). הדרך פוגשת את דרך הנוף של פארק גורן ליד מצפה מונפור.

  • עלות כניסה

    הכניסה לפארק אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    צפון
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    גליל מערבי - כרמל
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    חורבת דנעילה, חניון המצפור, המונפור, חניון הזיתים מצד עין טמיר.
  • אתרים נוספים בסביבה-

    פארק אדמית, יער חניתה, גן לאומי מבצר יחיעם, חניון הסרנים, נחל שרך דרך נוף "הילה-מנות", מרכז ארכיאולוגי-יערני כברי, חורבת מנות, שמורת נחל כזיב.
  • אתרים מונגשים-

    יש
  • שירותים-

    השירותים בפארק סגורים עד להודעה חדשה
  • סוג חניון-

    חניונים מונגשים,חניוני לינת לילה,חניוני פיקניק
  • תחומי עניין-

    מסלולי הליכה,מצפורים

הודעות למטיילים

השירותים סגורים עד להודעה חדשה. במקום מוצבים שירותים כימיים זמניים.

צילום: בוני שיינמן, קק''ל
צילום: בוני שיינמן, קק''ל

על הפארק

פארק גורן שוכן בראש מצוק אדיר, המתנשא מעל הגדה הצפונית של נחל כזיב. מקצה המצוק נשקפים הנופים המרהיבים של שמורת נחל כזיב ושל הגליל המערבי. במדרון התלול שמול הפארק מתנוסס בין עצי החורש הירוק המבצר הצלבני מונפור.

קק"ל החלה בטיפוח פארק גורן בשנת 1963. בפארק, המשתרע על פני כ-2,000 דונם, יש שבילי טיול מסומנים, מצפורים ואתרי עבר. קק"ל הציבה בפארק חניונים לשהייה ביום וחניוני לילה, ברזים למי שתייה ושני מבני שירותים.

פארק גורן הוא בסיס יציאה אידיאלי לטיולים רגליים בשמורת נחל כזיב ובמבצר מונפור. בחורף ובאביב מתכסים המדרונות בפריחה מרהיבה ועם קצת מזל אפשר לצפות כאן ביחמור הפרסי, מין אייל ששוחרר לטבע והשתלב היטב בסביבה. כל האלה הפכו את פארק גורן לאחד ממוקדי הטיולים החשובים בישראל.

ייחודו של הפארק

יופיו המיוחד של פארק גורן נובע מעצי הבר שצומחים בו, כאשר הבולט שבהם הוא האלון המצוי. קל לזהותו על פי השוליים הקוצניים של עליו ועל פי פירותיו המיוחדים: כל פרי מכיל זרע גדול אחד המכונה בלוט. החלק התחתון של הבלוט נתון בתוך ספלול - כוסית מעוצה ובעלת קשקשים בולטים.

אלון מצוי הוא עץ ירוק-עד, היוצר נוף "סגור" וסבך בלתי עביר לאדם. הסיבה לכך היא נטייתו של העץ להצמיח ענפים רבים ולא גזע מרכזי אחד. לפיכך, במקומות שיועדו לנופש, גזמו יערני קק"ל את העצים ועיצבו להם גזע מרכזי אחד או שניים. עיצוב זה העניק לעצים צמרת גבוהה, "פתח" את הנוף ויצר אפשרות בילוי עבור המטיילים.

עדרי עזים ובקר רועים בשטח בצורה מבוקרת. העזים אוכלות את העשבייה, דבר שמפחית את כמות החומר היבש בקיץ ותורם למניעת שריפות. בנוסף ניזונות העזים מהעלים שצומחים בגובה שהן מסוגלות להגיע אליו, וכך הן גורמות לעצים לצמוח לגובה.

מסלולי טיול ואופניים

המסלולים בפארק

דרך הנוף של הפארק, שאורכה כשמונה קילומטרים, עבירה לרכב פרטי ולאוטובוסים. הדרך מקיפה את הפארק כולו ומאפשרת גישה לאתרי הפארק, לחניונים ולשבילי הטיול ברגל. מדרך הנוף ניתן להגיע גם לחוות מונפור - מיזם פרטי המציע טיולי רכיבה על סוסים, טיולי טרקטורונים ולינה באוהלים ובחדרי אירוח.

המבואה

בכניסה הראשית לפארק ניצבת תחנת מידע. תחנת המידע פועלת בחגים והצוות שמאייש אותה מסייע למטיילים במידע ובעצה. ליד המבואה נמצא מבנה שירותים. בצד תחנת המידע מוצב שלט הסבר ובו מפת הפארק. סמוך למבואה נמצא חניון יום ובו שלושה שולחנות נגישים.

צילום: בוני שיינמן, קקל
צילום: בוני שיינמן, קק"ל

חניון המצפור

זהו חניון יום ובו שולחנות פיקניק נגישים, שירותים, ברזי מים ותיאטרון פתוח המותאם לאירועים תחת כיפת השמיים. חניון זה הוא המקום הקרוב ביותר למצפור מונפור.

מצפור מונפורט

מצפור מונפורט נמצא במרחק של כ-1.7 ק"מ מהמבואה. שביל קצר ונגיש לאנשים עם מוגבלות מוביל מרחבת החניה של חניון המצפור למרפסת תצפית המעניקה מבט מרהיב על המדרונות התלולים והירוקים של נחל כזיב. ממש מול המצפור, בגדתו הדרומית של הנחל, נראים המבנים של המבצר הצלבני מונפורט.

נחל כזיב, שאורכו כ-40 ק"מ, הוא הארוך שבנחלי הגליל המערבי. הנחל מתחיל את דרכו במורדות המערביים של הר מירון, עובר למרגלות מעלות ופארק גורן ונשפך לים התיכון בחוף אכזיב. בחלקים מערוצו, ובכלל זה באזור עין טמיר שלמרגלות פארק גורן, זורמים מים כל השנה. בכוח המים הופעלו בעבר טחנות קמח ושרידי רבות מהן עודם נראים בנחל. נחל כזיב ומורדותיו הוכרזו כשמורת טבע המשמרת חורש ים תיכוני ויער של גדות נחלים.

חניון הזיתים ומצד עין טמיר

החניון הקטן והנעים שוכן בין עצי זית בקצה המזרחי של דרך הנוף, כשלושה קילומטרים ממזרח למצפור מונפור. בין החניון ומצוק נחל כזיב נמצאים שרידי מבנה גדול בנוי אבנים בלתי מהוקצעות. שרידים אלה שייכים לארמון מבוצר מתקופת הברונזה התיכונה (המאות ה-18 וה-17 לפסה"נ). המקום ידוע כיום בשם מצד עין טמיר.

מהחניון ניתן להמשיך צפונה בדרך הנוף ולצאת לכביש 899 ליד גרנות הגליל. בעלי רכב 4X4 יוכלו להמשיך מזרחה בדרך עפר מסומנת אדום, המגיעה למצד אבירים. מדרך זו מסתעף השביל היורד אל מערת אג'לליה ואל המצוק שבו נמצא תבליט קדום של אדם בגודל טבעי, הידוע בכינוי "האיש שבקיר".

שביל הבולענים

הכניסה לשביל המעגלי, שאורכו כ-500 מטר, נמצאת בצד דרך הנוף כ-200 מטר מדרום למבואה הראשית. השביל מסומן בסימון אדום והוא מסתיים בדרך הנוף בסמוך לנקודת המוצא.

המסלול: השביל עובר בצל עצי חורש טבעי ובצד מקבץ יפה של בולענים. בולען הינו בור ניקוז טבעי שנפער בקרקע. הבולענים בגליל נוצרים באזורים הבנויים סלעי גיר. מי הגשם מתעשרים בקרקע בפחמן דו-חמצני והחומצה שנוצרת ממיסה באיטיות את הסלעים ויוצרת בהם חללים. לאחר יצירת הבור נבלעים בו מי הגשם ומכאן השם בולען.

צילום: בוני שיינמן
צילום: בוני שיינמן

שביל חוצה פארק

השביל, שאורכו כ-1.5 ק"מ, מעניק הזדמנות לחובבי הליכה לחצות את הפארק ברגל מדרום לצפון. השביל מתחיל ברחבת חניה משולטת, כ-250 מטר מדרום למבואה הראשית. ניתן להגיע לשביל חוצה פארק גם משביל הבולענים.

כדאי להקפיץ רכב מראש למצפור מונפור ואם הדבר לא מתאפשר, לעשות את הדרך חזרה בצעידה זהירה בשולי דרך הפארק הראשית כנגד כיוון התנועה.

המסלול: גלי האבנים הגדולות שבתחילת השביל הם שרידי מבנים קדומים של יישוב מתקופת ההתנחלות של בני ישראל (כ-1,200 לפסה"נ). בצעידה בשביל אפשר להתוודע אל עצי החורש הים-תיכוני ובהם אלון מצוי, אלה ארצישראלית, עוזרר קוצני ובר-זית בינוני. השביל ממשיך וחולף ליד חניון החרוב ומגיע לנקודת תצפית מרהיבה בקצה המצוק של נחל כזיב. משם השביל מושך מערבה בשולי המצוק ומגיע למצפור מונפור.

מחניון החרוב למצפור מונפור

מסלול מעגלי להליכה ברגל שאורכו הכולל כ-1.5 ק"מ.

המסלול: חונים ליד חניון החרוב וצועדים בדרך הנוף הראשית מערבה כ-700 מטר עד למצפור מונפור. מהחניון צועדים מזרחה בקטע המצוקי של שביל חוצה פארק (סימון אדום), נהנים מהנופים המרהיבים ושבים לחניון החרוב. ניתן, כמובן, להתחיל את המסלול המעגלי במצפור מונפור.

אל מבצר מונפור

מסלול מאתגר, הכולל ירידה ממצפור מונפור לערוץ נחל כזיב (סימון אדום). אורך מסלול ההליכה כשלושה קילומטרים הלוך ושוב, ומשך הטיול כשלוש שעות. הטיול מתאים למיטיבי לכת, המסוגלים להתגבר על המעלה התלול בחזרה למצפור מונפור.

המסלול: בערוץ הנחל, למרגלות המבצר, נמצאים שרידי סכר. המים שנקוו מאחורי הסכר הוזרמו בתקופה הצלבנית לטחנות קמח במורד הנחל. בסמוך לסכר נמצאים שרידי מבנה יפה בן שתי קומות, שייעודו אינו ברור. ייתכן שבתקופה הצלבנית שימש אכסניה לאורחים.

מהאפיק עולה דרך עפר (סימון אדום) אל המבצר המרהיב. לאחר ביקור במבצר יש לשוב באותה דרך חזרה.

שביל הקידה

שביל טיול קצר היוצא מחניון החרוב ומלווה את מצוק נחל כזיב מזרחה. השביל, (סימון כחול) שב לדרך הנוף לאחר כ-800 מטר, מקום שבו יוצא מדרך הנוף שביל מסומן שחור, היורד לנחל כזיב.

מחניון הזיתים לעין טמיר

מסלול הטיול (סימון כחול) מתחיל בחניון הזיתים בקצהו המזרחי של פארק גורן ואורכו כשני קילומטרים הלוך ושוב. המסלול מתאים למיטיבי לכת המסוגלים להתגבר על מעלה תלול בדרך חזרה. משך הטיול כשעתיים.

המסלול: השביל יורד מהחניון היישר לעין טמיר, שבוקע מתוך נקבה נסתרת ומכאן שמו. המים זורמים בין משטחי סלע לבנים ובריכות צלולות. בגדות הנחל צומחים עצי דולב גדולים. מי שמסתפק בכך יכול לשוב כלעומת שבא ולקצר את המסלול בכחצי שעה.

ניתן להאריך את הטיול ולהמשיך במורד נחל כזיב (סימון ירוק) עוד כ-1.5 ק"מ ולעלות בחזרה לדרך הפארק. בראש המעלה יש לצעוד מזרחה (ימינה) לאורך ראש מצוק נחל כזיב, עד לחניון הזיתים. משך הטיול כשלוש עד ארבע שעות.

אתרים סמוכים לפארק גורן

גן לאומי מבצר מונפורט

מבצר מונפור (ההר החזק) בנוי בראש שלוחה תלולה שיורדת לנחל כזיב. השלוחה, המתנשאת 180 מטר מעל אפיק הנחל, מוגנת משלושה כיוונים בערוצים עמוקים. הגישה הנוחה למבצר אפשרית רק מדרום, ועל כן דאגו בוני המבצר לנתק אותו מכיוון זה בחפיר עמוק שחצבו בסלע.

במונפור נוסדה באמצע המאה ה-12 חווה חקלאית – חלק מנחלת מצודת המלך החדשה שמרכזה היה במעליא של ימינו. לאחר קרב קרני חטין (1187) שבו נחלו הצלבנים תבוסה קשה, נפלה המצודה לידיו של צלאח א-דין. הצלבנים כבשו את המצודה מחדש ובשנת 1220 רכשו אותה חברי המסדר הגרמני הטבטוני. הטבטונים קבעו במונפור את המטה שלהם ובנו במקום את המבצר החזק ששרידיו המרשימים נראים בימינו. הם תרגמו את שמו לשפתם - שטרקנברג.

צילום: בוני שיינמן
צילום: בוני שיינמן

המבצר מוקף חומה חיצונית הכוללת מגדלים. בצד המזרחי, הנגיש יותר, צוידה החומה במגדל חזק במיוחד, הנראה היטב בימינו. בכניסה למבצר עוברים תחילה בשרידים של שני מרתפים גדולים, הנמצאים מתחת לאולם מועצת האבירים. ממזרח לו נמצא מבנה ארוך שכלל חדרי מגורים, מטבח ובתי מלאכה. מהכנסייה של המבצר נותר רק האגף הדרומי. מדרגות מוליכות אל שרידי המגדל הגדול, שמעבר לו נמצא החפיר. בתחום המבצר נחפרו בורות גדולים שנועדו להבטיח אספקת מים בעת מצור.

בשנת 1266 צר הסולטן הממלוכי בייברס על המבצר אך נכשל בכיבושו. חמש שנים לאחר מכן שב לכאן ומוטט את החומה הדרומית של המבצר החיצוני. המגנים חתמו על הסכם כניעה שהתיר להם לעבור לעכו יחד עם אוצרותיהם ועם הארכיון שלהם, המהווה מקור חשוב לתולדות ארץ ישראל בתקופה הצלבנית.

חורבת דנעילה

דרך הגישה לאתר מסתעפת כ-100 מטר ממזרח לכניסה ליישוב גרנות. הדרך מגיעה לאחר כקילומטר לרחבת החניה של האתר, השוכן בלב יער הילד היהודי. קק"ל נטעה את היער במסגרת מבצע חינוכי שנערך בשנים 1979-1978. היער, המוקדש לזכרם של יותר ממיליון הילדים שנספו בשואה, ניטע כולו בידי ילדים. כל ילד שהשתתף במבצע נטע שני עצים: אחד עבורו, והשני לזכר ילד שנספה בשואה.

שביל מעגלי קצר עובר בין הבתים הקדומים. שילוב העתיקות בחורש הטבעי מעניק למקום קסם מיוחד. הארכיאולוג רפי פרנקל גילה באתר שרידי יישוב מהתקופות הרומית, הביזנטית והממלוכית. האתר נפתח לביקור בפעולה משותפת של קק"ל ורשות העתיקות.

מסלול נחל שרך ונחל בצת

מסלול טיול זה, המתחיל ברחבת החניה של חורבת דנעילה (ראו סעיף חורבת דנעילה), מיועד למשפחות חובבות הליכה עם ילדים מגיל 13. אורכו של המסלול כחמישה קילומטרים והוא מסתיים במעלה תלול לקיבוץ אילון. שם, בצדו המזרחי של הקיבוץ, אמור הרכב המאסף לחכות למטיילים.

ציוד: מים, נעלי הליכה ופנס לביקור במערת שרך.

המסלול: מרחבת החניה של חורבת דנעילה יוצא שביל (סימון כחול). השביל יורד לערוץ נחל שרך, שבו שורר צל כבד של עצי אלון מצוי, ער אציל (המכונה "עלי דפנה"), לבנה רפואי ואדר סורי.

כקילומטר מתחילת השביל, בגדה המזרחית של הנחל (מימין), נמצאת מערת שרך, ששלט ירוק וגדול מפנה אליה. זוהי מערת נטיפים ארוכה וחשוכה, הדורשת מהמבקרים כושר זחילה מסוים ופנס. בתוך המערה מסמנים חיצים זוהרים את מסלול ההתקדמות. שימו לב לצבעי החצים: צבע לבן מציין את הדרך פנימה, כתום מציין את הדרך החוצה (יש שני פתחי יציאה) ואדום מציין "אין כניסה". המסלול הקצר, המוביל לפתח היציאה התחתון, נמשך כעשר דקות. המסלול הארוך כולל טיפוס על מדרגה גבוהה וזחילה והוא נמשך כחצי שעה.

לאחר הביקור במערה ממשיכים במורד לנחל בצת ופונים מערבה (שמאלה). השביל מוביל לעינות כרכרה, היוצרים באביב פלג דק. ליד המעיינות צומחים עצי דולב גדולים, מהמרשימים ביותר בישראל.

לאחר צעידה נוספת של שני קילומטרים בין הגדות הירוקות של נחל בצת, במסלול שרובו מוצל, מגיעים לבית באר ולדרך סלולה המטפסת דרומה לקיבוץ אילון. הדרך תלולה למדי, אך נוחה, וגם אם צועדים בה לאט מגיעים תוך 15 דקות לקיבוץ אילון, שם מסתיים הטיול.

חניוני לילה

בפארק ישנם חמישה חניוני לילה: אלון, אלה, כליל החורש, קטלב, האורן.

מה בחניונים: מקום ישיבה סביב מדורה, מיקום קבוע למדורה, ברזיית מים.

אין אפשרות ללינה ללא תיאום מראש במשרדי קק"ל
04-9950102, irits@kkl.org.il

היחמור הפרסי

מטיילים בני מזל יוכלו לפגוש בפארק גורן ובנחל כזיב את היחמור הפרסי. היחמור הוא מין אייל, שהתקיים בגליל עד המאה ה-19. הנשק החם שנכנס אז לארץ הכחיד את בעל החיים היפה הזה. רשות הטבע והגנים גידלה יחמורים שהובאו מאירן ויצרה בחי-בר כרמל עדר גדול. בשנת 1996 שוחררו היחמורים הראשונים מעדר זה בנחל כזיב ונראה כי התאקלמו היטב באזור.

אתרים מונגשים

בחניון הכניסה (המבואה) הונגשו המתקנים הבאים:

  1. חניה.
  2. שולחנות פיקניק.
  3. שבילים.
  4. בתי אחיזה.

    בחניון מצפור המונפורט ובמצפור הונגשו המתקנים הבאים:

    1. חניה.
    2. שביל הליכה המגיע עד התצפית למבצר.
    3. בתי אחיזה לצד השביל ובמדרגות.
    4. רחבות מנוחה וספסלים לישיבה לצד השביל.
    5. שירותים (סגורים עד הודעה חדשה).
    6. רחבת תצפית אל המבצר ונחל כזיב.
    7. אמפי (התיאטרון לא פעיל ואינו מותאם לאירועים).
    8. רחבות שולחנות פיקניק.

      בחניון החרוב הונגשו המתקנים הבאים:

      1. חניה.
      2. שולחנות פיקניק.
      3. שבילים.

        בחניון הזיתים הונגשו המתקנים הבאים:

        1. חניה.
        2. שביל.
        3. רחבת שולחן פיקניק.

          משחקי חוויער ביערות קק"ל

          רוצים להוסיף עניין לטיול בפארק?
          היכנסו למשחק הבריחה הסלולרי "חוויער כספת הדוכס בפארק גורן", צאו להרפתקה בפארק, פתרו חידות, בצעו משימות מאתגרות ומהנות, פצחו את הצופן ואולי תצליחו למצוא את האוצר שטמן ביער הדוכס הרמן מזלצה לפני כמעט אלף שנים!
          מתחילים כאן

          תודה לשותפים בפיתוח היערות והפארקים

          פארק גורן שוקם ופותח בסיוע ידידי קק"ל בישראל ובעולם - ובמיוחד באיטליה ובקנדה. גם אתם מוזמנים להיות שותפים בפיתוח היערות והפארקים. הקליקו לפרטים

          בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
          למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.