המבצר מוקף חומה חיצונית הכוללת מגדלים. בצד המזרחי, הנגיש יותר, צוידה החומה במגדל חזק במיוחד, הנראה היטב בימינו. בכניסה למבצר עוברים תחילה בשרידים של שני מרתפים גדולים, הנמצאים מתחת לאולם מועצת האבירים. ממזרח לו נמצא מבנה ארוך שכלל חדרי מגורים, מטבח ובתי מלאכה. מהכנסייה של המבצר נותר רק האגף הדרומי. מדרגות מוליכות אל שרידי המגדל הגדול, שמעבר לו נמצא החפיר. בתחום המבצר נחפרו בורות גדולים שנועדו להבטיח אספקת מים בעת מצור.
בשנת 1266 צר הסולטן הממלוכי בייברס על המבצר אך נכשל בכיבושו. חמש שנים לאחר מכן שב לכאן ומוטט את החומה הדרומית של המבצר החיצוני. המגנים חתמו על הסכם כניעה שהתיר להם לעבור לעכו יחד עם אוצרותיהם ועם הארכיון שלהם, המהווה מקור חשוב לתולדות ארץ ישראל בתקופה הצלבנית.
חורבת דנעילה
דרך הגישה לאתר מסתעפת כ-100 מטר ממזרח לכניסה ליישוב גרנות. הדרך מגיעה לאחר כקילומטר לרחבת החניה של האתר, השוכן בלב יער הילד היהודי. קק"ל נטעה את היער במסגרת מבצע חינוכי שנערך בשנים 1979-1978. היער, המוקדש לזכרם של יותר ממיליון הילדים שנספו בשואה, ניטע כולו בידי ילדים. כל ילד שהשתתף במבצע נטע שני עצים: אחד עבורו, והשני לזכר ילד שנספה בשואה.
שביל מעגלי קצר עובר בין הבתים הקדומים. שילוב העתיקות בחורש הטבעי מעניק למקום קסם מיוחד. הארכיאולוג רפי פרנקל גילה באתר שרידי יישוב מהתקופות הרומית, הביזנטית והממלוכית. האתר נפתח לביקור בפעולה משותפת של קק"ל ורשות העתיקות.
מסלול נחל שרך ונחל בצת
מסלול טיול זה, המתחיל ברחבת החניה של חורבת דנעילה (ראו סעיף חורבת דנעילה), מיועד למשפחות חובבות הליכה עם ילדים מגיל 13. אורכו של המסלול כחמישה קילומטרים והוא מסתיים במעלה תלול לקיבוץ אילון. שם, בצדו המזרחי של הקיבוץ, אמור הרכב המאסף לחכות למטיילים.
ציוד: מים, נעלי הליכה ופנס לביקור במערת שרך.
המסלול: מרחבת החניה של חורבת דנעילה יוצא שביל (סימון כחול). השביל יורד לערוץ נחל שרך, שבו שורר צל כבד של עצי אלון מצוי, ער אציל (המכונה "עלי דפנה"), לבנה רפואי ואדר סורי.
כקילומטר מתחילת השביל, בגדה המזרחית של הנחל (מימין), נמצאת מערת שרך, ששלט ירוק וגדול מפנה אליה. זוהי מערת נטיפים ארוכה וחשוכה, הדורשת מהמבקרים כושר זחילה מסוים ופנס. בתוך המערה מסמנים חיצים זוהרים את מסלול ההתקדמות. שימו לב לצבעי החצים: צבע לבן מציין את הדרך פנימה, כתום מציין את הדרך החוצה (יש שני פתחי יציאה) ואדום מציין "אין כניסה". המסלול הקצר, המוביל לפתח היציאה התחתון, נמשך כעשר דקות. המסלול הארוך כולל טיפוס על מדרגה גבוהה וזחילה והוא נמשך כחצי שעה.
לאחר הביקור במערה ממשיכים במורד לנחל בצת ופונים מערבה (שמאלה). השביל מוביל לעינות כרכרה, היוצרים באביב פלג דק. ליד המעיינות צומחים עצי דולב גדולים, מהמרשימים ביותר בישראל.
לאחר צעידה נוספת של שני קילומטרים בין הגדות הירוקות של נחל בצת, במסלול שרובו מוצל, מגיעים לבית באר ולדרך סלולה המטפסת דרומה לקיבוץ אילון. הדרך תלולה למדי, אך נוחה, וגם אם צועדים בה לאט מגיעים תוך 15 דקות לקיבוץ אילון, שם מסתיים הטיול.