נחל חדרה

נחל חדרה. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

נחל חדרה מתחיל את דרכו בגבעות הרי השומרון, זורם דרך מישור החוף, ונשפך לים מצפון לגבעת אולגה. הפיתוח המואץ בסביבת הנחל גרם לזיהומו ולהפיכת חלקו התחתון למפגע אקולוגי חמור. לאחר בניית תחנת כוח בסמוך לחוף הים מצפון לשפך נחל חדרה הוחלט לשקם את הקטע המערבי של הנחל המשתרע בין כביש החוף לבין שפך הנחל לים. הנחל המזוהם הפך מקו דק ומתפתל של מים מזוהמים לנחל נקי וישר שרוחבו 40 מטרים. קק"ל הכשירה סביב קטע זה פארק מרהיב והיא מבצעת עבודות שיקום ופיתוח גם בחלקו העליון של הנחל.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    ליער חדרה - במחלף אולגה פונים מכביש החוף לכיוון חדרה. יורדים במחלף חדרה ונוסעים לפי השילוט אל תחנת הרכבת חדרה שבסמוך אליה נמצא היער. ניתן להגיע גם ברכבת ישראל ולטייל ברגל ביער.

    לפארק נחל חדרה - נוסעים על כביש החוף (כביש מס' 2), עד למחלף גבעת אולגה, פונים מערבה לכיוון הים, ואחר-כך פונים ימינה בפנייה הראשונה שבה ניתן לעשות זאת, נוסעים כ- 2 ק"מ על דרך מצופה באספלט, ומגיעים אל גדת הנחל. בשולי תחנת הכוח לייצור חשמל "אורות רבין".
  • עלות כניסה

    הכניסה ליער ולפארק אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    מרכז
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    מנשה-שרון
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    אתר פרה-היסטורי, בריכת סמר, תל איברכאטס, בריכת היער.
  • אתרים נוספים בסביבה-

    פארק השרון, שמורת הר חורשן, שמורת נחל תנינים, רמת הנדיב, פארק ז'בוטינסקי בשוני, גן לאומי קיסריה, פארק אלונה, יער אילנות.
  • סוג חניון-

    חניוני פיקניק

הודעות למטיילים בנחל חדרה

איסור כניסה ללב היער
בשל קריסת עצים בעקבות שריפה שהתרחשה בחודש ספטמבר, אין כניסה למטיילים ללב היער עד להודעה חדשה.
(עודכן ב-29.9.2021)

פארק נחל חדרה. צילום: מיכל חורי

על הפארק

הנחל זורם לאורך כ- 50 ק"מ דרך מישור החוף, ונשפך לים מצפון לגבעת אולגה. יובליו העיקריים הם הנחלים חביבה, יצחק, חדרה ועירון. הפיתוח המואץ בסבית הנחל גרם לכך שבמהלך השנים שפכים מרשויות וממפעלים הביאו לזיהומו של נחל חדרה, ועד לשנים האחרונות היה חלקו התחתון, מהעיר חדרה ועד הים, בחזקת מפגע אקולוגי חמור. בחלק זה של הנחל זרמו שפכים עכורים ומעלי צחנה, שמקורם במפעלים וביישובים שבמעלה הנחל.

בשנת 1982 נבנתה והחלה לפעול בסמוך לחוף הים מצפון לשפך נחל חדרה תחנת הכוח מאור דוד (בתחנת הכוח אורות רבין). במהלך יצור החשמל בתחנה מקררים את יחידות הייצור באמצעות מי-ים.

תוך כדי כך סופגים מי הקירור חום רב והטמפרטורה שלהם עולה בכ- 10 מעלות לעומת טמפרטורת מי-הים. משסיימו את תפקידם, מוזרמים מי הקירור בחזרה אל הים. למרות שהטמפרטורת המים עולה, אין הדבר גורם לזיהום הנחל.

 למפת פארק נחל חדרה

ציפורים בנחל חדרה. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

שיקום הנחל

לאחר בניית תחנת הכוח הוחלט לשקם את הקטע המערבי של נחל חדרה המשתרע בין כביש החוף לבין שפך הנחל לים. לצורך זה חברו יחדיו קרן קימת לישראל וחברת החשמל. הוקמה מנהלת פיתוח לפארק שבראשם עומדת קק"ל ובה שותפים גם חברת החשמל, עיריית חדרה, המשרד לאיכות הסביבה והרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים.

בתהליך השיקום מנוצלים המים הנשאבים ממילא לצורכי קירור תחנת הכוח. כך נוצר קטע נחל שבו זורמים מים נקיים והמשמש כ"ריאה ירוקה" לתושבי מרכז הארץ ומוקד פעילויות קיט ונופש. הנחל המזוהם הפך מקו דק ומתפתל של מים מזוהמים לנחל נקי וישר שרוחבו 40 מטרים. סביב קטע זה הכשירה קק"ל פארק המשתרע על פני 750 דונם, בתום תהליך הפיתוח.

עבודות שיקום הנחל היו מבצע הנדסי מרשים שכלל, בין השאר, הנחת צינור בקוטר 2 מטר המזרים את המים החמים מתחת לתחנת הכוח אל הנחל. מים אלה נשאבים מן הים ונפלטים אל הנחל בקצב של 160,000 מ"ק בשעה כשהם נקיים וחמימים בטמפרטורה של כ- 24 מעלות בחורף וכ- 37 מעלות בקיץ. לכן אפשר לבלות בפארק כל ימות השנה. המים יורדים לאפיק הנחל ב – 4 מפלים בגובה של 2.5 מטר שלידם יש בריכות בעומק של 80 ס"מ ובהם מושבים מיוחדים.

על מנת לאפשר את עבודות הרחבת הערוץ וסילוק הסחף והחומרים המזהמים נבנה סכר ליד הגשר של כביש החוף, ומזרחה ממנו נבנתה תחנת שאיבה המסלקת את המים המזוהמים, המגיעים ממעלה הנחל, אל מחוץ לפארק.

על הגדה הצפונית נוצרה סוללה בגובה של 17 מטרים מאפר פחם של תחנת הכוח. סוללה זו כוסתה בעפר, ויריעות קוקוס וניטעו בה עצים ושיחים, המייצבים את הסוללה, מונעים את סחיפתה ומהווים חלק מהפארק.

הגדה הדרומית של הנחל יוצבה באבנים ובבטון והפכה לטיילת. במרכזה נמצאת "כיכר המבוע" – מזרקה השופעת מי ים חמימים ולידה בריכה רדודה. מסביבה הותקנו מושבים מבטון לשימוש המטיילים המגיעים לאתר. לאורך הגדה אפשר לראות דייגים המטילים למי הנחל את חכותיהם ומעלים בהם דגי ים, בעיקר בורים.

פארק נחל חדרה

בתחום הפארק צומחות שתי חורשות אקליפטוס שניטעו בשנות ה- 30 כדי לעצור את התפשטות דיונות החול. חורשה אחת נמצאת בגדה הדרומית ליד הנחל, לא הרחק מכביש החוף וניתן להגיע אליה בצעידה מהנה ברגל.

כאן אפשר לצפות בעופות מים יפהפיים כמו שלדג גמד, אנפה אפורה, סופיה, ברכיה, וקורמורנים. החורשה השנייה מרוחקת יותר דרומה מהנחל וניתן להגיע אליה ברגל וברכב. קק"ל הכשירה בחורשה זו חניון ובו שולחנות פיקניק שחלקם מותאם לנכים ומתקני שעשועים לילדים, ביניהם מתקן מיוחד לגלישה בדיונות. בחורף מצטיינת החורשה במרבדי פריחה יפהפיים של רקפות.

לאורך הנחל התגלו ממצאים ארכיאולוגיים, המעידים על השינויים בקו החוף. בראש הגבעה שבין שתי החורשות נחשף אתר פרהיסטורי מהתקופה הכבארית (לפני 18,000 שנים). באתר התגלו כלי צור ועצמות בעלי חיים, כנראה של צבי ויחמור. מכאן ניתן להשקיף על מרחבי הפארק.

סירות בפארק נחל חדרה. צילום: ארכיון צילומי קק''ל
סירות בפארק נחל חדרה. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

מקום מיוחד הוא חוות חפצי בה, השוכנת בסמוך לפארק בגדה הדרומית של נחל חדרה, ממזרח לכביש החוף. באתר בעל המראה הרומנטי נותרו על עומדם הבתים הישנים שהוקמו בשנת 1906. החווה שימשה לגידול עצי הדר ופעלה עד מלחמת העולם הראשונה. באתר שוקם בית המשאבות הישן שעל גדות הנחל, והוצבו בו משאבות מדגמים שהיו בשימוש בעבר הרחוק. המקום מהווה מרכז הדרכה ויציאה לטיולים.

הציפורים שבות אל הנחל

נחל חדרה, שהיה שנים רבות מזוהם, שב לחיים. הדגים חזרו לנחל, הדייגים, הנרקיסים והרקפות פורחים ועוף השמיים כבר הבחין בשינוי. ציפורים רבות שבו לקנן בו, צמחים החלו לצמוח, והיתושים הולכים ונעלמים. חזרתו של הקורמורן היא הוכחה ניצחת לשיפור במצבו של הנחל.

מושבת קורמוראנים "נחנכה" על האקליפטוסים, ליד מכון השאיבה הישן שבסמוך לנחל, ואלפי קורמורנים נמצאים במקום בחודשים נובמבר עד מרס. ניתן לצפות בהם בשעות הבוקר, כאשר הם ממריאים במבנה של ראש חץ לבריכות הדגים שבסביבה. לצדם נמצאות בנחל ציפורים נוספות כמו ביצנית, חופית, סופית, אגמית וצמחי מים.

יער חדרה

ניטע בשנת תרנ"ו (1896) על-ידי חלוצי חדרה במימון הברון רוטשילד בשטחי הביצה הגדולה שנקראה בעבר "בירכאטס". עצי היער שימשו מקור פרנסה חשוב לחלוצים העבריים. העיר חדרה קיבלה את שמה מן המילה הערבית "חדר" (ירוק). ואכן, בימים עברו היה האזור מוצף ביצות וירוק כולו.

היער משתרע על שטח של כ- 1,400 דונם. בצפון הוא גובל בכביש הרוחב המחבר את מרכז חדרה עם גבעת אולגה. בדרום הוא גובל בפארק השרון ובחולות עמק חפר. במערב הוא גובל במסילת הברזל חיפה- ת"א, ובגבולו המזרחי שטחי החקלאות שממערב לכביש חדרה-פתח תקווה. יער חדרה מסמל את מאבקם של ראשוני המתיישבים היהודים בקדחת ובייבוש הביצות.

היער הכה שורש, אבל הביצה המשיכה לרחוש במקום ובכל חורף הוצפו השטחים מחדש, עד שהופעלה שיטת הניקוז בעזרת תעלות, המבוססת על נטיעת עצי אקליפטוס המקור והאקליפטוס שחום. בחורף מגיעים מי נגר עילי של ניקוז העיר חדרה אל היער המהווה את הנקודה הנמוכה שאליו מתנקזים המים של העיר.

משם המים זורמים בתעלת הניקוז שבתוך היער לכיוון הבריכה שבתוכו., יוצרים במקום בעיית זיהום חמורה. היו שהאקליפטוסים אינם מסוגלים ל"שתות" את המים הרבים נמצא פתרון חלופי לבעיה באמצעות חפירת תעלות ניקוז והזרמת מים לכיוון הנחלים.

חרוב ביער חדרה. צילום: אמיר הרמס
חרוב ביער חדרה. צילום: אמיר הרמס

אתרים מרכזיים ביער

בריכת סמר - שלולית שרק בחורף מתמלאת במי הגשמים. שריד לביצה הגדולה בירכטאס שעליה ניטע יער חדרה. בחורף רוחש כאן עולם שלם של צמחי ביצה, צפרדעים, קרפדים ואילניות , כמו גם יצורי מים אחרים. (המקום קיבל את שמו מצמח הסמר הגדל בו).

תל איברכטאס - יתכן שזהו המקום בו שכן היישוב היהודי בירכתא הנזכר במשנה. באתר התגלו עתיקות מהתקופה הכנענית התיכונה א' ומהתקופה הרומית- ביזנטית. לא הרחק מהתל ניתן לצפות בשפע של ציפורים נודדות התרות אחר מזונן. בחודשי הקיץ בולטים בנכוחותם באזור האנפות והעורבים, ובחורף השחפים וההדיות.

ברכת היער (בירכת עטה) - שריד לביצות חדרה. בחורף הבריכה מוצפת מים וומתרכזים בה בעיקר עופות מים וביצה.

תודה לשותפים בפיתוח היערות והפארקים

נחל חדרה שוקם ופותח בסיוע ידידי קק"ל בעולם - במיוחד בצרפת ובשוודיה. גם אתם מוזמנים להיות שותפים בפיתוח היערות והפארקים. הקליקו לפרטים

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.