דרך השלום בערבה

דרך השלום בערבה. צילום: Shutterstock

דרך השלום היא שמו של נתיב נסיעה מרתק, העובר לאורך הגבול שבין מדינת ישראל לממלכת ירדן. לאורך הדרך יכולים המטיילים ליהנות ממראה השדות החקלאיים של המושבים עידן, חצבה ועין יהב, ממצפורי נוף הצופים לעבר נופי נחל הערבה והרי אדום, ממראה מאגרי המים המרווים את שדות הערבה ומסיורים בבתרונות הציוריים של סלעי חוואר הלשון.

תעודת זהות

  • איך להגיע

    עתיקות עין חצבה שוכנות בצד כביש הערבה (כביש מס' 90). ליד סימן 160 ק"מ, מדרום לצומת הכביש המוליך למעלה עקרבים.
  • עלות כניסה

    הכניסה לדרך ואתריה אינה כרוכה בתשלום.
  • מרחב-

    דרום
  • אזור ניהול גאוגרפי בקק"ל-

    הר הנגב והערבה
  • אתרים מיוחדים בפארק-

    עין חצבה, מצפור השלום, עין יהב, נחל גדרון.
  • אתרים נוספים בסביבה-

    מצפור צופר, מצפור פארן, פארק ספיר.
  • תחומי עניין-

    מצפורים

על דרך השלום

הגבול בין ישראל לממלכת ירדן נקבע לראשונה בימי המנדט (1922). בגזרה של דרך השלום הותווה הקו המפריד במרכז נחל הערבה. בהסכם השלום עם ירדן (1994) התברר שחלק משדות המושבים חצבה ועידן שוכנים מעבר לנחל הערבה.

אבל, כשרוצים שלום, שום דבר אינו עומד למכשול. הירדנים קיבלו שטחים חלופיים בתמורה לשטחים החקלאיים של היישובים הישראליים שנשארו בידיהם. סיור בדרך השלום ממחיש היטב את הדבר.

מצפור בדרך השלום. צילום: ארכיון צילומי קק"ל.

מידע נוסף למבקרים

דרך השלום סלולה כולה. הדרך עבירה לכל רכב.

אורך הדרך: כ-42 קילומטרים.

משך הטיול: כשעתיים-שלוש.

סימון: קק"ל סימנה את הדרך בחצים בצבע ירוק ושילטה את האתרים העיקריים.

הערה: דרך השלום עוברת בציר מערכת באחריות צה"ל. אין לרדת מהדרך ואין לדרוך על שביל הטשטוש. תיאור הדרך בדפדפת זו הוא ממושב עידן לעין יהב. ניתן לנסוע בדרך בכיוון ההפוך.

מסלולי טיול ואופניים

למידע מפורט על מסלולי טיול בדרך השלום בערבה:

למסלול טיול ברכב פרטי בדרך השלום באתר מסלולי הטיולים של קק״ל

מסלול סיור מומלץ

נתחיל את הסיור בעתיקות עין חצבה. בראש הגבעה הקטנה נבנו בימי בית ראשון שלוש מצודות, זו על גבי זו. בייחוד מרשימים שרידיה של המצודה התיכונה, מימי מלכי יהודה (מאה 8-9 לפנה"ס.) המצודה הגדולה, שהשתרעה על פני 10 דונם, הוקפה בחומה כפולה וביניהם חדרים (חומת סוגרים).

בשלוש מפינותיה הוקמו מגדלים. ממצא מעניין שהתגלה בבור בקרבת יסודות של מבנה קטן הוא כלי פולחן מנותצים של מקדש אדומי, כ-70 במספר. בתקופה הרומית היה כאן חאן ובית מרחץ, ששרידיהם נראים היטב בשטח. החוקרים מזהים כאן את תמר המקראית ותמרה הרומאית. בין בית המרחץ והמצודה צומח עץ השיזף המפורסם של עין חצבה, השיזף הגדול בישראל. העץ נהנה בעבר ממי עין חצבה. המעיין יבש וכיום הוא חי בזכות השקיה שמעניקה לו קרן קימת לישראל.

בתום הביקור ניסע לכביש הערבה ונמשיך היישר לפנים, לעבר מושב עידן. נתיב דרך השלום מתחיל מעט לפני שער היישוב ומסומן בצבע ירוק. כאן יש לפנות דרומה ולנסוע אל תחנתנו הבאה - מאגר חצבה, השוכן כ-600 מטרים ממזרח לדרך. הדרך למאגר עוברת בנוף מבותר סלעי חוואר הלשון. קק"ל הקימה את המאגר כחלק ממערך מאגרים גדול בערבה. קיבולת המאגר 1.8 מיליון מ"ק והוא משתרע על פני כ-500 דונם.

המאגר אוגר מי שיטפונות המשמשים להשקיית שדות מושב חצבה. משתמשים בהם גם למהילת מים מליחים שנשאבים בקידוחים בסביבה. אם המאגר מלא, ממשיכים עודפי המים לזרום במורד האפיק והם נקלטים בשני מאגרים נוספים - מאגר עידן ומאגר נאות תמרים, המשקים את שדות כיכר סדום. שלושת המאגרים גם מספקים מים להעשרת מי תהום.

נשוב לדרך השלום ונמשיך בנסיעה דרומה עד ל"מצפור השלום", מרפסת תצפית שהקימה קק"ל משמאל לדרך. המצפור נבנה בצורה המשתלבת בסביבה. מכאן ניתן לצפות לעבר הנופים המרשימים של נחל הערבה והרי אדום. למרגלות המצפור יש שביל מעגלי קצרצר, העובר בתוך נקיקים קטנים של חוואר הלשון.

דרך השלום במבט אווירי. צילום: ארכיון צילומי קק
דרך השלום במבט אווירי. צילום: ארכיון צילומי קק"ל

חוואר הלשון הוא סלע ששקע באגם שהשתרע מחצבה ועד הכנרת לפני עשרות אלפי שנים. מפלס המים באגם ירד והסלעים נחשפו לאוויר העולם. מכיוון שחוואר הלשון הוא סלע רך מאוד, הגשמים חורצים בו ומבתרים אותו בקלות. השביל שלנו מגיע למדרגה גבוהה (זהירות!), שם הוא פונה ימינה ושב למצפור. משך ההליכה כחמש דקות.

ממצפור השלום נמשכת הדרך דרומה. ממש לפני גדר מושב חצבה הדרך פונה שמאלה. המבקשים להכנס אל המושב מוזמנים להמשיך ישר ולבקר בחורשת הילדים במושב חצבה. ילדי הגן עם קהילת הבוגרים במושב חידשו חורשה ותיקה שניטעה בימיו הראשונים. לעצים הוותיקים והצעירים נוספו שלטים בולטים המספרים על השימוש בעצים ואגדות על פי מסורת יושבי המדבר.

נחל גדרון שחוצה את שטחי החקלאות במושב, שולט אף הוא. סימני צמיגי הגלגלים שחרצו אותו מזה שנים טושטשו, והמבקרים מוזמנים לטייל ולהנות. לממשיכים בדרך השלום, חניון קטן לזכרו של אורן ליאור, שנפל בקרב בקרבת מקום. בחורשה שבמקום צומחים עצי דקל, שיזף, שיטה ואשל המנציחים את זכרו.

דרך השלום נמשכת מכאן בתוך מטע גדול של עצי תמר ומגיעה למזלג דרכים שבו יש לפנות בסעיף הימני. עתה הדרך נוסעת לאורך נחל הערבה. הנוף אינו מזכיר נחל רגיל. זוהי מערכת גדולה של אפיקים רדודים ולעתים קשה להבחין בערוץ מוגדר. הנחל, הזורם מכאן צפונה, לים המלח, קולט אליו כמויות גדולות של מי גשם הזורמים אליו מהרי אדום ומהנגב. עצי השיטה הגדולים מעידים כי יש כאן מי תהום בכמות רבה.

סמוך לחממות של עין יהב הדרך פונה שמאלה, על פי השלט ג'בל חופירה. הדרך עוברת בין שטחים חקלאיים וחוצה את נחל הערבה. כאן כדאי לשים לב לדבר מפתיע. משמאל לדרך, בין עצי אשל, ניצבת אבן גבול 94, שהונחה כאן בעקבות הסכם השלום עם ממלכת ירדן. אבל אנחנו ממשיכים מעבר לגבול כביכול, בהתאם להסכם של חילופי השטחים עם הירדנים. בהמשך הדרך עוברת ליד אבן גבול נוספת, מס' 93. ממול כבר נראה מצפור חופירה, התחנה הבאה שלנו במסלול.

גם במצפור חופירה הכשירה קק"ל סככת תצפית המשתלבת בנוף. מכאן נראות החלקות המעובדות של מושב עין יהב, הרי אדום והרי הנגב. מכאן נמשכת דרך השלום למושב עין יהב, שם היא מסתיימת.

שלטי הוקרה לתורמים בדרך השלום. צילום: ארכיון צילומי קק"ל
שלטי הוקרה לתורמים בדרך השלום. צילום: ארכיון צילומי קק"ל

אתרים נוספים בסביבה

מצפור צופר

המצפור ממוקם ממזרח לכביש הערבה בין חממות המושב צופר, על נתיב דרך הבשמים. לאורכה העבירו הנבטים שיירות עמוסות בשמים ותבלינים מ"ערב המבורכת" שבדרום חצי האי ערב אל פטרה שבאדום.

מצפור פארן

מצפור פארן שוכן בראש גבעה בצד כביש הערבה, מעט מדרום למושב פארן. סמוך למצפור נמצאות בריכות מים של מקורות ואנטנות גבוהות. הגישה למקום בדרך המסתעפת דרומה מכביש הגישה למושב פארן (כביש מס' 90, ליד סימן ק"מ 108). קק"ל הקימה כאן מרפסת תצפית המשקיפה על מושב פארן, השוכן בערוץ הרחב של נחל פארן, העושה את דרכו לנחל הערבה. מכאן גם נראה היטב ג'בל הארון בירדן, הפסגה שבה על פי המסורת נמצא קברו של אהרון. למרגלות ההר שוכנת פטרה.

פארק ספיר

פארק ספיר המכונה גם "העמק הנעלם", השוכן בצד כביש הגישה ליישוב מרכז ספיר, משתרע על כ-150 דונם. לב הפארק הוא אגם נחמד, שמימיו נקווים בשקע טופוגרפי. במהלך חפירת יסודות ליישוב מרכז ספיר התגלו מי תהום שאותם היה צורך לנקז. הפתרון שנמצא הוא הזרמת המים לשקע, יצירת אגם ו"נווה מדבר" סביבו, לרווחת תושבי הסביבה והמבקרים בערבה. בעבר נבע כאן מעיין וויבה (עין יהב). קבוצת הדקלים שצמחה לידו שולבה בפארק. קק"ל הוסיפה לצמחייה המדברית הטבעית מדשאה, עצים וצמחי נוי. עתה יש כאן מפל מלאכותי קטן המופעל בשעות היום, מתקנים לנופש בחיק הטבע, שירותים אקולוגיים, מגרש משחקים לילדים ושולחנות פיקניק (מותאמים למוגבלי תנועה).

בפארק נמצא גם ביתן תאילנדי ("סלה"), שיובא לישראל במיוחד בעבור הפארק. משמאל לכניסה לפארק שוכן אתר נוף תרבות "חיים במדבר" - מיזם סביבתי, שהוקם בחסות החברה למתנ"סים ובשיתוף קק"ל, המועצה האזורית ערבה תיכונה והחברה הממשלתית לתיירות. הרוח החיה של המיזם היא צ'צ'ה מעין יהב וקבוצת הפיסול "נשים במדבר" (ארזה, נעמי, סמדר, מרים ותמי), אמנים ותלמידי בית ספר "שיטים". הם יצרו מסלול הליכה מעגלי קצר (15 דקות הליכה) ובצדו הציבו יצירות אמנות המבטאות את רוח המדבר ואת החיים בו, כמו למשל זוג בדווים בעת הכנת קפה, גדר לצאן, מחסה סלע, באר, גב מים, מטמורה (מחסן חצוב בסלע שפתחו מוגן בקיר אבנים) ופסלים של בעלי חיים מדבריים, ביניהם ינשוף, ירבוע, זאב וקרקל.

מטרת המיזם, שנחנך ביוני 2002, היא לקרב את האמנות לציבור הרחב, לחשוף את הנוף, החי והצומח לעיני המבקרים ולהציג את ההיסטוריה התרבותית של יושבי המדבר. פארק ספיר הוא יצירה משותפת של קק"ל, רשות ניקוז ערבה והמועצה האזורית ערבה תיכונה. הביקור בפארק אינו כרוך בתשלום. ניתן ללון כאן לינת שטח.

תודה לשותפים בפיתוח היערות והפארקים

דרך השלום בערבה פותחה בסיוע ידידי קק"ל ברחבי העולם. גם אתם מוזמנים להיות שותפים בפיתוח היערות והפארקים. הקליקו לפרטים

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן.