בגדה הדרומית של נחל אלכסנדר, מדרום לפארק ידידי צרפת, נמצא פארק קטן נוסף – גן חלום יעקב. כדי להגיע אליו יש לעלות על גשר הכביש ולצעוד בשוליו הרחבים דרומה לגרם מדרגות ברזל היורד לגן. הגן מוקדש לזכרם של יעקב נעים, רונלד ברר ואסף ביתן, שנהרגו בפיגוע מדרום לעיר חברון ב-23 בינואר 2003. האמן חן וינקלר יצר כאן אנדרטה בדמות שלוש חוליות סלעי בזלת המחוברות זו על זו. בגן יש שולחנות פיקניק בצל עצי שקמה.
אפשר להגיע לגן ברכב בדרך עפר המסתעפת מהכביש כ-50 מ' מדרום לכניסה לקיבוץ מעברות.
טיול רגלי: מפארק צבי-הנחל לשפך הנחל
הגעה ברכב לשפך הנחל: במחלף ינאי (כביש 2) פונים לכיוון מכמורת, חוצים את נחל אלכסנדר, ממשיכים עוד כחצי קילומטר ופונים שמאלה לדרך עפר המובילה לרחבת חניה שעל גדת הנחל. » אורך המסלול: כ-4 ק"מ.
המסלול
הגשר הסמוך לפארק צבי-הנחל זכה לכינוי "גשר הצבים". הגשר הוקם בשנות ה-30 של המאה ה-20 על ידי ראשוני כפר ויתקין. זה היה גשר מרשים, בנוי בולי עץ עבים, אך הוא חרב בשיטפון גדול שהתחולל כאן בשנת 1991 ובמקומו נבנה גשר בטון צר. יש להיזהר בעת הצעידה בגשר, שכן עוברות עליו מכוניות.
מעבר למסילת הברזל
מהגשר צועדים בשביל עפר, העובר בגדה הצפונית של הנחל וחופף לשביל ישראל. מול המקום שבעבר פעל בו גן אירועים נמצאת מרפסת תצפית מעץ הצופה אל הנחל. הדרך עוברת מתחת לגשר הרכבת, ממשיכה במקביל למסילת הברזל ומגיעה לתעלה הצפונית. התעלה הזו מנקזת מים נקיים שמקורם במי התהום הגבוהים המבצבצים באזור התעשייה עמק חפר. בעבר ניקזה התעלה אליה בחורף גם עודפי מים מבריכת יער (בירכת עתא) – שלולית חורף גדולה שהיא שריד לביצות חדרה המפורסמות.
השביל ממשיך מעט לאורך התעלה ופונה מערבה. מקום יפה במיוחד הוא הנקודה שבה התעלה הצפונית פוגשת בערוץ הרחב של נחל אלכסנדר. מכאן והלאה השביל נמשך לאורך גדת הנחל. בשדה הפתוח שמצפון לנחל פורחים בחודשים נובמבר-דצמבר נרקיסים. בעבר היה נרקיס מצוי צמח נפוץ באדמות הכבדות של מישור החוף, אך המחרשה המודרנית גזרה כליה על מרבית אוכלוסיותיו.
ח'ירבת סמארה
מעבר לשדה הפתוח, בהמשך השביל שלאורך הנחל, מתנוססת גבעה נמוכה ובראשה מבנה ישן הבנוי אבני כורכר. זוהי ח'ירבת סמארה. למרגלות הגבעה, בצל עצי איקליפטוס, נמצא חניון גדול ובו שולחנות פיקניק, ברזיות ושילוט הסבר.
המבנה נבנה בשלהי המאה ה-19 על ידי עבדאללה סמארה מטול כרם, שהיה בעל האדמות שבסביבה. מאוחר יותר הפך המקום לתחנת מכס מטעם השלטונות העות'מניים. באותם ימים הביאו לכאן תוצרת חקלאית מהשרון ומהשומרון, בעיקר אבטיחים. מכאן השיטו בנחל את התוצרת ל"נמל האבטיחים" שבחוף מכמורת (מינת אבו זבורה, או מינת בטיח), ומהנמל שיווקו את היבול לערי החוף של ארץ ישראל ולמצרים.
קק"ל רכשה את אדמות סמארה בשנת 1940. באביב מתכסה הגבעה בפריחה מרהיבה של כלנית מצויה, נורית אסיה וצבעוני השרון. מראש הגבעה יש תצפית נאה על הסביבה ובמורד הגבעה הפונה לנחל אלכסנדר חצובות מערות ששימשו בעבר הקדום כמחצבות.
שפך הנחל
מסלול הטיול ממשיך מתחת לגשר כביש החוף ומגיע למזח קטן הבנוי על גדת הנחל. זוהי נקודת תצפית יפה על שפך הנחל לים. כדאי לשים לב להבדלים בין שתי הגדות. הגדה הדרומית עטורה בדיונות חול זהובות, ואילו הגדה הצפונית בנויה מאדמות הסחף של הנחל. הסיבה לכך היא שהחול מגיע לחוף מדרום, והנחל "בולע" את החולות שמגיעים אליו ומותיר את הגדה הצפונית חשופה מחול.
שפך הנחל הוא נקודה יפה לסיום הטיול. בחורף זורמים המים אל הים, אך בקיץ מכסים החולות את השפך, והמראה מקסים.