גישה: יודפת העתיקה נמצא מדרום-מזרח למושב יודפת. מצומת יודפת נוסעים מזרחה (כביש 7955) כ-600 מטרים מהצומת מסתעפת דרומה דרך עפר המסומנת בירוק. לאחר כ-1.2 ק"מ פוגשים דרך "אדומה". פונים מזרחה (שמאלה) עוד כקילומטר וחונים ברחבת חניה למרגלות התל.
מה באתר?
העיירה יודפת בוצרה עם פרוץ המרד הגדול נגד הרומאים והייתה אחת המרכזיות והחזקות בביצוריו של יוסף בן מתתיהו, שהכין את הגליל לקראת המרד. בשנת 67 לספירה עמדה יודפת במצור בן 47 ימים ורק אז נכבשה. בחפירות שערך מרדכי אביעם בשנים 1997-1992 נמצאו ממצאים השופכים אור על הקרב הקשה, ביניהם אבני בליסטראות וראשי חצים שירו הרומאים וממצאים רבים מחיי היום-יום של יהודי הגליל בשלהי ימי הבית השני. המצביא הרומאי אספסיאנוס, על פי תיאורו של יוסף בן מתתיהו, שהיה מפקד המרד בגליל וביודפת, תקף את העיר ב-160 מכונות קלע.
תושבי יודפת נלחמו עד טיפת הדם האחרונה. יוסף בן מתתיהו, שפיקד אישית על הקרב, נפל כאן בשבי הרומאים. מאוחר יותר תיעד את עלילות המרד הגדול וגם את המצור על יודפת.
מרחבת החניה, שבה מוצבת מפה של האתר, עולה שביל לראש התל. כיום אין רואים בתל שרידים רבים, אך הסיור בשביל המסומן בתל מרגש. השביל עובר ליד שרידי החומה שהקיפה את העיר, מערות ובורות מים קדומים, והוא מעניק תצפיות יפות על הסביבה. בסיום הסיור אפשר לחזור לרחבת החניה, או להמשיך ולהעפיל להר עצמון.