יום הפיקניק הבינלאומי

מקומות לפיקניקים שווים במיוחד באתרי קק"ל
צילום: עדי טנא נתן, קק"ל
ברחבי העולם מציינים ב-18 ביוני את יום הפיקניק הבינלאומי, ולנו זו הזדמנות מצוינת לצאת לחיק הטבע. צמוד לים, בלב היער או סמוך לעיר- אלו  אתרי קק"ל המומלצים לצאת עם סלסלה מלאה בכל טוב ולהנות מהנוף הישראלי השופע

אזור הצפון

דרך נוף יער בית קשת

לאורך יער בית קשת ויער צ'רצ'יל עוברת דרך נוף שאורכה כ-19 ק"מ. קצה אחד של הדרך נמצא ליד מחנה שמשון, סמוך למחלף גולני. שתי כניסות נוספות לדרך ליד קיבוץ בית קשת ונוף הגליל. לאורך הדרך הציבה קק"ל כמה חניונים
 
חניון בית היערן
חניון גדול ובו שולחנות פיקניק, חלקם נגישים. מהחניון יורדת דרך רכב קצרה לבית היערן – בית אבן שבנתה קק"ל בשנות ה-40 למען הנוטעים והעובדים ביער.

חניון האלון הגדול
חניון גדול ובו שולחנות פיקניק, חלקם נגישים, ליד עץ אלון התבור גדול ומפואר. מהחניון יוצא שביל הטרשונים– שביל טיול שעובר בין טרשי אבן מרשימים.
 
איך להגיע: 
א. משער המחנה הצבאי שמשון, כ-2 ק"מ מערבית לצומת גולני.
ב. מכביש הגישה לקיבוץ בית קשת. (waze: יער בית קשת)
תצפית אל התבור מיער בית קשת. צילום: פנינה צייזלר, קק"ל

יער חוף הכרמל

חניוני השלוחה וטפחות ביער חוף הכרמל, חניונים מטופחים הנמצאים ליד מסלולים ותצפיות מרהיבות.

הראשונה
– מכביש החוף הישן (כביש 4, בין סימני ק"מ 182-183) פונים מזרחה לכיוון מרכז מיר"ב, מרכז תרבות וספורט של יישובי חוף כרמל. לפני הכניסה למרכז פונים שמאלה, עולים בכביש ומתחברים עם דרך הנוף.

השנייה
– מכביש החוף הישן (כביש 4, בין סימני ק"מ 182-183) פונים מזרחה בצומת עופר, אל כביש הגישה למושב כרם מהר"ל (כביש 7021). הכביש מנצל את התוואי שפרץ נחל מהר"ל ברכס הכרמל. נוסעים שני קילומטרים ולפני המושב פונים צפונה (שמאלה), על פי השלט המכוון לדרך הנוף (סימון ירוק). הדרך נוחה ומתאימה לכל רכב.

פארק הירדן

פארק הירדן מהווה מקום אידיאלי לבילוי משפחתי אשר כולל מסלולי רכיבה לאופניים, פעילויות קבוצתיות ומשפחתיות של אתגרים, טבע ומים. הפארק שוכן בבקעת בית צידה, בגדה המזרחית של הנהר, לא הרחק מהמקום שבוא הוא נשפך לכנרת. זהו פארק של טבע שמשלב אתרי עבר מרתקים ונוף מיוחד במינו. בקיץ צובע הרדוף הנחלים את גדות הנהר בפרחים ורודים ומשוכות פטל קדוש אשר מעניקות פרי טעים.

הפארק כולל מסלולים קצרים ומסומנים עבור הולכי הרגל, אתריו העיקריים של המסלול כוללים: טחנות קמח, אמות מים וגדות הירדן אשר עטורות בצמחייה ססגונית. בנוסף בפארק ישנו חניון לילה מסודר ובו משטחי לינה , אוהל בדואי גדול, חניון קרוואנים, מקלחות חמות ושירותים.

פארק הירדן. צילום: ארכיון הצילומים של קק''ל

חניון קסטנבוים יער שוויץ

חניון קסטנבוים נמצא ליד המבואה הצפונית של יער שוויץ, מעט ממזרח לה. בחניון יש שולחנות נגישים לאנשים עם מוגבלויות.

אזור ההר

פארק עצמאות ארה"ב

פארק עצמאות ארצות הברית הוא מרחב פתוח של טבע ויערות, המשתרע על פני כ- 30,000 דונם בחלק הדרומי-מערבי של הרי ירושלים. קרן קימת לישראל החלה בפיתוח הפארק בשנת 1976, במלאות 200 שנה לעצמאות ארה"ב. קק"ל הכשירה בפארק חניוני פיקניק, מתקני נופש פעיל ומצפורים המשקיפים על נופי הרי ירושלים ונופי השפלה. שבילי טיול רבים מובילים את המטיילים אל מצפורים, מעיינות, חורשים טבעיים ואתרי המורשת שבפארק.
 
איך להגיע:
שער כניסה מערבי - לבאים מבית שמש. נוסעים בכביש 3855 לצומת מחסיה, פונים בכביש 3866 מזרחה ועולים להר יעלה.

שער כניסה מזרחי - משכונת עין כרם-צומת כרם נוסעים בכביש 386 לאורך תוואי נחל שורק עד למפגש עם כביש 3866, ליד בר גיורא.

שער כניסה דרומי - מצומת האלה עולים בכביש 375 לעבר צור הדסה ובר גיורא.

אפשרות נוספת: לנסוע מעמק האלה לכיוון בית שמש (כביש 3855) לשער כניסה מערבי.

חניון נס הרים בפארק עצמאות ארה"ב. צילום: עדי טנא נתן, קק"ל

יער עמינדב

ירושלים - הרים סביב לה. אחד מהם הוא רכס שלמון-שורק המתנשא ממערב לבירה. קק"ל נטעה ברכס את יער עמינדב – יער גדול המשתרע על פני כ-7,000 דונם. העצים הנטועים מצטרפים אל עצי החורש הטבעי שברכס ויחד הם יוצרים את השטח הפתוח הגדול ביותר בקרבת ירושלים.

תמצאו כאן גם חניוני נופש, שבילי הליכה ברגל ומסלולי רכיבה על אופניים.
בחניון המרכזי ביער, ליד חורבת סעדים, הכשירה קק"ל שביל טיול לאנשים בעלי מוגבלויות. היער עשיר באתרים ובהם מעיינות שכבה וטראסות חקלאיות מהיפות בישראל. במעבה היער פזורים שרידי עבר כגון גִתות, בתי בד וכבשני סיד.

*שביל המעיינות המפורסם יוצא בסמוך לחורבת סעדים*
 
איך להגיע:
הבאים מירושלים יחלפו על פני הר הרצל וכביש הגישה לעין כרם ויפנו שמאלה בפנייה למושבים אורה ועמינדב. יד קנדי נמצאת כ-500 מטר מערבה למושב עמינדב. *אתר יד קנדי סגור לרגל שיפוצים אבל היער פתוח למבקרים* הבאים מתל אביב יפנו במחלף הראל מערבה (ימינה) מכביש תל אביב ירושלים (כביש מספר 1), ייסעו לכיכר הסטף וימשיכו לביה"ח הדסה עין כרם ומשם לכניסה למושב אורה.

פארק בריטניה

פארק בריטניה שוכן בלבה של שפלת יהודה. זהו חבל ארץ שכולו נופים מרהיבים של גבעות עטורות ביערות נטועים, בחורשים טבעיים ובאתרי עבר מרתקים. אין פלא שמרחבי הפארק, המשתרעים על פני כ-40,000 דונם, מושכים אליהם מטיילים ונופשים רבים המבקשים לבלות בחיק הטבע. קק"ל פיתחה את הפארק ואתריו בסיוע תרומתה של יהדות בריטניה לשיפור איכות החיים בישראל ולחיזוק הקשר בין ישראל והעם היהודי.

איך להגיע:
דרכי הגישה העיקריות לפארק הן:

  • שער כניסה צפוני - כניסה מכביש 383, ליד סימן ק"מ 17, כ-1.4 ק"מ ממערב לצומת תל עזקה.
  • חניון שריגים - כניסה מכביש 353.
  • מצפה משואה - כניסה מכביש 38, ליד סימן ק"מ 7, כחצי ק"מ מדרום לצומת שריגים.


לאורך הפארק נמצאים חניונים לטובת המטיילים בהם ניתן לקיים פיקניקים ולטייל כדוגמת תל עזקה, חורבת שקלון ומצפה משואה. חניוני הפיקניק פזורים לאורך הפארק כגון חניון שריגים, חניון השקד ועוד.

 

שביל הבארות בפארק בריטניה. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון צילומי קק"ל

מעיינות הסטף בהרי ירושלים

מעיינות סטף נובעים מערבית לירושלים, בצדו המזרחי של הר איתן. שילוב של נופי יער הררי ובתוכם מעיינות נקבה, בריכות אגירה, אתרים ארכיאולוגיים, חקלאות הררית עתיקה, בוסתנים, טרסות ותעלות מים. המים בשני המעיינות בוקעים מתוך נקבה בסלע, זורמים לבריכות אגירה ומהן לתעלות ולעצי הבוסתן וגינות הירק שבמקום. עין ביכורה ועין סטף, שהיה המעיין המרכזי של הכפר הקדום. עין סטף נובע מתוך מערה טבעית. אפשר לרדת למערה ולזחול בנקבה הבנויה עד מוצא המים, ליד בריכת האיגום. גם עין ביכורה, המעיין התחתון, נובע מתוך נקבה חצובה בסלע, שגם אליה ניתן להיכנס ולהיעזר בפנסים. במערה נטיפים וזקיפים, המים נובעים מהקירות ונאגרים בבריכות איגום.

אזור הדרום

פארק אופקים

יער אופקים, המשתרע על פני כ- 500 דונם , ניטע בצדה המזרחי של העיר אופקים, כ-20 ק"מ מצפון-מערב לבאר שבע. יש כאן חניון גדול, המותאם גם לאנשים עם מוגבלות, מדשאה רחבת ידיים, מים לשתייה ושירותים. שתי דרכי נוף קצרות ומשולטות מובילות לאתרים העיקריים ביער ובראשם – מבצר פטיש. קק"ל החלה לטעת את היער ב-1978, והיא ממשיכה בפיתוח במסגרת פרויקט לב הפארק העומד בפני השלמה במטרה להפוך אותו למוקד של בילוי פנאי, תרבות, נופש וספורט.

החניון המרכזי
בכניסה לפארק מקדמת את פנינו חורשה של עצי אשל הפרקים, עץ עמיד לתנאי החום והיובש של המדבר. נוסעים בדרך הסלולה כ300 מטרים עד למדשאה ולחניון המרכזי של הפארק, המשתרע משני צדי הדרך.

איך להגיע:
הבאים מבאר שבע ייסעו לצומת גילת (כביש מס' 25) ומשם מערבה (כביש מס'241) לכביש הכניסה לעיר. באופקים נוסעים דרומה לאורך הרחוב הראשי ופונים שמאלה לקראת קצה העיר, על פי השילוט המכוון לפארק.

הבאים מתל אביב ייסעו לצומת יד מרדכי, ומשם דרך שדרות ונתיבות (כביש מס' 34 וכביש 25) לצומת גילת.

פארק אופקים. צילום: בוני שיינמן, קק"ל

יער המלאכים-שחריה

יער המלאכים-שחריה, המשתרע על פני 7,000 דונם, נמצא כארבעה ק”מ ממזרח לקרית גת. היער נקרא על שמה של מעברת שחריה, שנוסדה בשנת 1956 מעט ממערב למקום שהיער ניטע בו. חלק מיערות השפלה ובהם יער המלאכים ניטעו ביוזמת קרן קימת לישראל על ידי תושבי המעברה. עם פירוק מעברת שחריה נוסדה במקום חווה של תנועת הקיבוץ המאוחד, שפורקה מאוחר יותר גם היא.

קק"ל הציבה ביער חניוני נופש ליום וחניון ללינת לילה המצוידים בשולחנות פיקניק ובמתקני משחק לילדים והכשירה דרכי יער המובילות אליהם. חפירות ארכיאולוגיות חשפו ביער אתרי עתיקות. בחניון המרכזי הוצבו מתקני משחקים מותאמים לילדים עם מוגבלות ושירותים נגישים.

איך להגיע:
הכניסה ליער מכביש קרית גת-בית גוברין (כביש 35), כארבעה קילומטרים ממזרח לקרית גת. דרך סלולה יוצאת מהכביש צפונה (בוייז: יער המלאכים שחריה).

פארק שרשרת-נחל גרר

פארק שרשרת-נחל גרר הוא "אי ירוק" - יער העולה מתוך מישורי הלס המעובדים של מערב הנגב. היער ניטע בשתי גדותיו של נחל גרר, מיובליו החשובים של נחל בשור. קטע זה של הנחל מחזיק מים רוב חודשי השנה ועל כן הוא נכס טבע חשוב לבעלי החיים שבסביבה. קק"ל סימנה ביער דרכי נוף ושבילי אופניים והכשירה בו חניוני נופש ובהם מים לשתייה ושולחנות נגישים. מצפון לנחל מתנשא האתר ההיסטורי תל הֲרוֹר, ומראשו נשקפת תצפית נאה על הסביבה, המוסיפה הנאה לחוויית הביקור במקום.

דרכי הנוף ביער מגיעות לאורך כולל של כ-10 ק"מ. דרך היער הראשית יוצאת מהכניסה ליער, עוברת דרך שרשרת של חניונים, חוצה את נחל גרר צפונה ומגיעה לצומת. מי שיפנה שמאלה יוכל לנסוע לכיוון גשר הרכבת על נחל גרר ולשוב לנקודת המוצא. מי שיפנה ימינה יוכל לבקר בתל הרור ואחר כך בחניון המצפור ואז לשוב לנקודת המוצא. דרך הנוף מסומנת בחיצים כחולים.

איך להגיע:
הכניסה ליער מכביש 25, בין צומת נתיבות לצומת גילת, מול הכניסה למושב תדהר, בין סימני ק"מ 206-205.

נחל גרר. צילום: אילן שחם, ארכיון הצילומים קק"ל