מאמרים בנושא מו"פ

כיצד יש להגיב לאתגרי האקלים והסביבה הניצבים בפנינו? בליבת פעילות המחקר והפיתוח (מו"פ) ביחידת המדען הראשי, ניצבים המחקרים היישומיים – משינויי אקלים ועד חקלאות מקיימת, מחינוך סביבתי ועד אנרגיה מתחדשת וקיימות

בעידן ההתחממות הגלובלית - העץ הוא ידידו הטוב של האדם. ואלו הסיבות (דצמבר 2024)

קיץ 2024 היה הקיץ החם ביותר באירופה מאז תחילת המדידות, וזוהי הזדמנות מעולה להזכיר לכולנו שעצים ויערות יכולים להאט, לסייע ולמלא תפקיד חשוב במאבק לעצירת משבר האקלים. אז מדוע הפוטוסינתזה של העצים והיערות היא הכלי היעיל ביותר לקליטה וקיבוע של CO2? ולמה זה חשוב דווקא בישראל?

כתבה מאת: יחידת המדען הראשי

אתגר אגירת אנרגיה סולארית בעזרת סוללות (דצמבר 2024)

בכתבה שפורסמה ב-Ynet, מתאר ד"ר דורון מרקל, המדען הראשי של קק"ל, את אתגרי המעבר לאנרגיה מתחדשת – וגם מספק תובנות מרתקות על הנושא, שהולך והופך להיות רלוונטי יותר ויותר. וגם: מדוע האתגר האמיתי באנרגיה הסולארית מתרחש כשהשמש כבר מחוץ לתמונה?

כתבה מאת: יחידת המדען הראשי

קק"ל מגיבה לאתגרי האקלים והסביבה: מחזון למיזמים משני מציאות (נובמבר 2024)

כיצד משלבים בין ההתמודדות עם משבר האקלים לבין חזונה של קק"ל לקדם מנועי צמיחה בפריפריה בישראל? הנה כמה דוגמאות מרתקות ופורצות דרך לאופן שבו אפשר וראוי לעשות זאת.

כתבה מאת: יחידת המדען הראשי

התאקלמנו: על מרכז האקלים החדש של קק״ל (יולי 2022)

פעם ״שינוי האקלים״ נתפש כמו מושג מרוחק ומעורפל, שרק ״מחבקי עצים״ נתנו לו חשיבות כלשהי, ואילו כיום המציאות טופחת על פנינו ומוכיחה שהתמורות האקלימיות המתחוללות בעולם הן ממשיות מאין כמוהן וקריטיות לכולנו. לאור זאת, הקמת מרכז האקלים של קק״ל הייתה רק עניין של זמן.

כתבה מאת: ליאור גוטסמן פישר

על שפת ים כנרת אקסלרטור ירוק רב תפארת (יולי 2022)

האקסלרטור הכפול "מאיץ קק"ל כנרת" – שיתוף פעולה בין מרכז כנרת לחדשנות (KIC) וקק״ל – מאיץ הן סטודנטים ובוגרים והן סטארטאפים שרוצים לעשות טוב לכדור הארץ, כל זאת באמצעות מענקים, סיוע מקצועי ושלל כלים שעוזרים ליזמים צפוניים לצבוע את חיינו בירוק.

כתבה מאת: יחידת המדען הראשי

תנו לחיות לזלול: על מספוא, מגוון ביולוגי, אקלים קיצוני ותחנת מחקר ייחודית (יולי 2022)

פרופ׳ מרסלו שטרנברג עורך ניסויים על השפעת בצורת קיצונית על גידולים שונים, כדי להבטיח שלמרעה העתידי יהיה די מספוא ללחך לשובע ולדבורים יהיה די צוף מפרחים. במעבדת השטח שהוא מנהל בהרי יהודה בתמיכת קק״ל, הוא בודק את השפעות הבצורת על הצומח והחי ועל הקולינריה של הצאן הישראלי, מאות שנים קדימה.

כתבה מאת: פרופ' מרסלו שטרנברג

מדוע עתידנו תלוי בעצים, ואיך טבריה וצפת מוכיחות זאת? (יוני 2022)

עובדה: יערות אגן הכנרת מאזנים את סך כל פליטות הפחמן הדו-חמצני של תושבי טבריה וצפת. לאור הנתונים, הדבר הכי טוב שישראל יכולה לעשות עבור עצמה היא להתפנק בעוד שטחים מיוערים. קחו את חפירה וצללו אל כתבה שעושה כבוד לעצים ולסביבות הלחות.

כתבה מאת: המדען הראשי של קק"ל - ד"ר דורון מרקל

פיתוח חיסון לנגיף הקורונה COVID-19 במכון מיגל בקרית שמונה והקשר לקק"ל (יוני 2020)

המאמר מציג את מכון מחקר מיגל בקרית שמונה ואת החיסון לנגיף הקורונה שמפתחים בו. כמו כן מוצג במאמר הקשר של קק"ל למיגל ואת הדרך שבה קק"ל מסייעת למיגל לקדם את פיתוח החיסון.

כתבה מאת: המדען הראשי של קק"ל - ד"ר דורון מרקל

חשיבות העצים והיערות בעולם ובישראל ככלי להתמודדות עם משבר האקלים (ינואר 2020)

עצים ויערות יכולים להאט, לסייע ולמלא תפקיד חשוב במאבק לעצירת משבר האקלים. המאמר עוסק בהיותה של פעילות הפוטוסינתזה (הטמעה) של העצים והיערות הכלי היעיל ביותר (ובישראל כמעט הכלי היחיד) לקליטה וקיבוע של CO2.

כתבה מאת: המדען הראשי של קק"ל - ד"ר דורון מרקל