פריחת השקדיות ביערות קק"ל: המסלולים המושלמים לטיול חורפי מלא קסם

צילום: מאור רפאל

עונת פריחת השקדיות היא אחת התקופות היפות בארץ לטיולים. קרן קימת לישראל מציעה מסלולים מומלצים בהם אפשר ליהנות מפריחתו של נציג ממשפחת הוורדיים שצומח אצלנו: השקד, או כמו שאנו מכנים אותו דרך חיבה – השקדייה.

"פריחת השקדיות היא מהתופעות היפות והמזוהות ביותר עם הטבע הישראלי." אומר היערן הראשי של קק"ל, גלעד אוסטרובסקי "בעונה זו של השנה, מרבדי הפריחה הוורודה-לבנה ממלאים את הנוף ומזמינים מטיילים ליהנות מהקסם שבטבע. מסלולים רבים ברחבי הארץ מציעים חוויית טיול ייחודית, ואני מזמין את הציבור לצאת, לטייל, ולחוות מקרוב את יופיין העדין של השקדיות".

יער מבוא חמה

יער מבוא חמה משקיף ממרומי הגולן על הכינרת ועמק הירדן. ביער נובע המעיין הקטן עין עקוב (עין תאופיק). מכאן יוצא שביל הגולן צפונה וחושף עוד ועוד נופים ממרומי מצוקי האון. מראש המצוק, המתנשא כ-500 מ' מעל לכינרת, הכול נראה אחרת.

יער מבוא חמה מתהדר בפריחת שקדיות מרשימה לצד נוף עוצר נשימה של הכנרת, הרי הגליל והעמקים שמסביב. לאורך הדרך תמצאו גם נקודות עצירה לפיקניק ומקומות יפים לתמונות.

יער מבוא חמה משתרע על פני כ-1,250 דונם בדרום רמת הגולן. זהו אזור חם ויבש, מכוסה ברובו בסלעי קירטון, המייצרים קרקעות דלות יחסית. קק"ל החלה בנטיעת היער בשנת 1973 ונטעה מיני עצים עמידים יחסית ליובש ובהם איקליפטוס הצווארון (טורקוואטה), המתבלט בפרחים אדומים וגדולים. נפוץ מאוד גם העץ המחטני טטרקליניס מפריק, עץ מחטני קטן יחסית, דומה לברוש, שמוצאו מצפון אפריקה, עמיד גם כן לתנאי יובש. כן ניטעו ברוש אריזוני, מיני אורן ועצי חורש טבעי כגון אלון התבור, אלה אטלנטית וחרוב מצוי.

לחצו כאן למסלול הטיול "מחניון עין עקוב למבוא חמה" באתר הטיולים של קק"ל

פריחת השקדיה ביער מבוא חמה. צילום: איתמר כץ, קק"לפריחת השקדיה ביער מבוא חמה. צילום: איתמר כץ, קק"ל

סטף

בפאתיה המערביים של ירושלים, לא הרחק מעין כרם, צונח מדרון ירוק אל נחל שורק. שני המעיינות הנובעים בו משקים חלקות שלחין קטנות, זכר לתרבות נושנה בת אלפי שנים, שכמעט ואבדה מן העולם. כאן מגדלים, ממש כמו בימי המקרא, גני ירק שמקבלים את מימיהם בתעלות מים ובוסתנים של עצי פרי ארצישראליים - זית, גפן, תאנה, שקד ורימון - המעניקים לנוף מראה ירוק ורענן במשך כל ימות השנה. זהו סטף. פינת חמד נסתרת, שכמו עצרה את הזמן מלכת. פיתוח אתר סטף נעשה בסיוע ידידי קק"ל בשווייץ.

הסטף, על מעיינותיו, נופי הטרסות והבוסתנים, יפה לביקור בכל עונה מעונות השנה. עכשיו, עם תחילת פריחת השקדיות, יש עוד סיבה לבקר בו. יערני קק"ל סימנו בסטף כמה מסלולים. מכל כיוון שתטיילו בו.

באתר סטף, השוכן בלב הרי ירושלים, משמרת קרן קימת לישראל את נופי החקלאות המסורתית שהתקיימה בארץ ישראל משחר ההיסטוריה. כאן מגדלים ממש כמו בני ישראל בשעתם גני ירק מושקים ובוסתנים שאינם מחייבים השקיה – זית, שקד וגפן – המעניקים לנוף מראה ירוק ורענן במשך כל ימות השנה.

תוכלו לשוטט כאן בין ערוגות שלחין ובוסתנים מושקים בשיטות השקיה מסורתיות ותוכלו גם לטייל בין בוסתנים בחקלאות בעל, שביניהם עובר שביל הבעל. בחודש פברואר, בדרך כלל בסביבות ט"ו בשבט, מתקשטות הטרסות בפריחה נפלאה של שקדיות. האתר מציע מגוון מסלולי טיול בדרגות קושי שונות המפגישות את הציבור עם נקודות העניין באתר. בלב האתר שני מעיינות נקבה המזמינות את הקהל להיכנס ולהצטנן: עין סטף ועין ביכורה.

הוראות הגעה:  לסטף אפשר להגיע בשלוש דרכים: א. מכביש תל אביב–ירושלים (כביש מס' 1) פונים דרומה במחלף הראל וממשיכים דרך מעוז ציון לכיוון קיבוץ צובה (כביש מס' 3965). הפנייה לסטף נמצאת בכיכר שלפני הקיבוץ (יש שילוט). ב. מירושלים מוליך לכאן גם כביש מס' 395, היוצא מעין כרם. ג. הבאים ממישור החוף יכולים להגיע לסטף גם כן בכביש מס' 395, מכיוון צומת אשתאול, דרך כסלון, רמת רזיאל וצובה.

אופי הטיול: בסטף מסומנים כמה מסלולים, בני שעה עד שלוש שעות, המתאימים לכל המשפחה. יש להצטייד בנעלי הליכה. המעונינים להיכנס לניקבּות שמהן נובעים המעיינות, יצטיידו בפנסים ובנעליים להליכה במים.

לחצו כאן למסלול הטיול "בשביל ירושלים: מסטף לעין כרם" באתר הטיולים של קק"ל

מנזר אחיות ציון בסטף. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"למנזר אחיות ציון בעין כרם. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

פארק בגין - עין קובי

פארק בגין משתרע על פני כ-8,000 דונם בלב הרי ירושלים.
הפארק מציע את נופי הטבע של הרי ירושלים במיטבם ומשובצים בו מעיינות ואתרי עתיקות, מצפורים וחניונים, דרכי רכב ושבילי טיול ברגל. 
שקדיות ראשונות ניתן לראות באזור עין יואל.

בוסתן עין יואל
נקודת מוצא וסיום: דרך הנוף (המסומנת שחור).
אורך המסלול: כ-1.5 ק"מ.
משך הליכה: כשעה.
דרגת קושי: משפחות.

גרם מדרגות קטן בצד דרך הנוף המסומנת שחור, מציין את מקום המוצא של שביל הולכי רגל מסומן כחול (יש שילוט הכוונה). מבנה האבן ששרד כאן נבנה בימי המנדט הבריטי והיה בית הספר של ילדי האזור, רובם תושבי הכפר הנטוש ראס אבו עמר. השביל, שאורכו כקילומטר, עובר בגיא שבו צומחים עצי בוסתן - אגס, חבוש, תאנה, שקד וגפנים. גם בוסתן זה ניטע בשנות ה-50 על ידי מתיישבי מבוא ביתר, שניצלו לשם כך מערכת טרסות מרשימה.

המעיין חרב ואינו מרשים כיום והוא מוקף סבך קוצני של פטל. בריכת בטון עגולה אספה בעבר את מימיו. אבל בסביבותיו ניתן להבחין בשקדיות ראשונות.

המעיין שימש את  תושבי הכפר ראס אבו עמר, ששכן בגבעה שמצפון לגיא. השם "עין יואל" מנציח את יואל בן יהודה פוטופוביץ', חבר בגרעין שעלה למושב מבוא ביתר. הוא נרצח בשנת 1959 כשיצא עם חברו לשאוב מים מהמעיין.

לחצו כאן למסלול הטיול "מפארק בגין לחורבת חנות" באתר הטיולים של קק"ל

פריחת השקדיה בפארק בגין. צילום: עדי טנא נתן, קק"לפריחת השקדיה בפארק בגין. צילום: עדי טנא נתן, קק"ל