הנחלים, כמו היערות, שייכים לעם בישראל. בהתאם למדיניותה המסורתית הפותחת את יערותיה ואתריה לציבור ללא תמורה, קק"ל תבטיח כי הגישה לנחלים, לרבות שטחי הפנאי הסמוכים שתפתח, תהיה ללא תמורה.
טיול לאורך נהרות ונחלים היה חוויה מרעננת כבר בתקופות עתיקות, שככל הנראה הוטמעה במערכת הנפשית של האדם. שיקום נחלים והכשרת שבילי הליכה לאורכם יוצרים מסלולים חדשים בארץ צפופה כישראל, הזקוקה להרחיב את מוקדי התיירות האקטיבית.
קק"ל תקדם את עקרון הרציפות בשימוש נופשי, קרי: לאורך צירי הנחלים תישמר, ככל האפשר, זכות הציבור לתנועה חופשית במסלולים ארוכים וקצרים, ליניאריים ומעגליים שישרתו את ציבור הולכי הרגל על כל אגפיו – מ"משוטטים עתיים" ועד למיטיבי לכת.
במקביל קק"ל תפעל להכין מסלולים נפרדים לציבור הגדל של רוכבי אופניים. בנוסף לאלה, לאורך הנחלים, יוכנו מדרכות המתאימות לכיסאות גלגלים, תוך התחשבות בשיפוע ובאיכות הסלילה.
התהליך של שיקום נחל מהווה הזדמנות הסברתית וחינוכית ייחודית. ניתן באמצעותו להמחיש מסרים בדבר אקולוגיה והידרולוגיה בסיסית, מניעת מפגעים ואתיקה סביבתית. קק"ל תשלב מסרים אלה בסיורים של חוג ידידיה ובפעולות החינוכיות השוטפות שלה. בפעולות ההסברה והחינוך של קק"ל בנושא נחלים, תודגש החשיבות של אספקת מים מתאימים לנחלים והלגיטימיות של הטבע כצרכן מים לצד החקלאות, השתייה והמגזר הביתי.
קק"ל תפעיל את חוג הידידים, חוגי הסיור, מחלקת יער וקהילה ואגף החינוך לקרב את הציבור לנחלים ולטול חלק יזום בפעולות שיקום שונות לרבות מניעת פעולות מזהמות. חלק ניכר מפעילות השיקום, ובהמשך התחזוקה של נחל, יכולה להתבצע על ידי גורמים ציבוריים ופרטיים וקק"ל תפעל לקרב את הציבור אל נחליו.
קק"ל תעודד את שיתוף הציבור בתהליך השיקום ותתמוך בתוכניות של "אימוץ נחלים" על ידי בתי ספר, מתנ"סים, וכמובן גופים הקשורים אליה כגון חוגי הסיור וחוג ידידי קק"ל.