ב-2014 הוכרז אילנות כגן בוטני. קק"ל השלימה את פעולות שיקום העצים במקום, סללה שבילים והציבה שילוט וספסלים, ולאט לאט, התפשטה השמועה על הגן המיוחד שנמצא בלב השרון, על כביש 4. "היום", אומר אבי, "בשבתות יפות פוקדים את המקום אלפי מבקרים". גם צוות המתנדבים גדל מאז, ומונה היום עשרה אנשים, רובם נשים. "אנחנו צוות מאוד מגובש ומחויב למקום", אומר אבי, שבינתיים מונה אחראי למתנדבי אילנות ואחראי קבלת קהל, ואף התחדש בתלת-אופן לצורך הסיורים בגן, "אנחנו נפגשים מדי פעם לטיולים באזור, יוזמים ביקורי קבוצות בגן, מביאים את המקום לידיעת הקהילה בסביבה, ומקפידים מאוד על כללי ההתנהגות במקום".
מכשירים את המתנדבים
כל המדריכים באילנות עוברים הדרכה של הבוטנאי הראשי של הגן איילון כלב ומוסמכים להדרכה. כל מתנדב תורם בין שלוש לארבע שעות בשבוע. הם מקבלים את המבקרים בתחנת המידע שבכניסה לגן, ומעבירים הדרכות וסיורים במקום. בנוסף, המתנדבים מחלקים למבקרים באילנות שקיות אשפה לאיסוף זבל ומסבירים על חשיבות שמירת הניקיון בגן וביערות. "לפעמים מופנות אלינו קבוצות של מתנדבים לפעילות מאורגנת. אחרי קבלת פנים והסבר על המקום, הם מתחלקים לקבוצות, וכל קבוצה מקיימת פעילות אחרת: ניקיונות, גיזום, צביעה, לפי הצורך. לסיום הם מקבלים סיור מודרך בגן".
כיום אבי מגיע לאילנות כמעט בכל יום. "אני בא לפה כל בוקר לכמה שעות, מסייר בגן, בודק שאין מפגעים, שלא נפל איזה ענף, שהשבילים לא חסומים, שפינו את פחי הזבל. היום אני כבר חלק מצוות ניהול הגן ומרגיש שותף לעשייה הנהדרת של קק"ל פה", הוא אומר, ומוסיף "זה מקום מדהים. יש חניה, יש שירותים נקיים ושולחנות פיקניק, ולא כולם יודעים שיש פה גם גן מקסים. הרבה קבוצות עוצרות כאן כי זה מקום נוח לעצירה, באמצע הדרך, מסודר ונקי. התפקיד שלנו, המתנדבים, להציע להם גם לטייל בגן, וחלק מהקבוצות עושות את זה".
למשפחות שמבקרות באילנות המתנדבים מציעים תמיד לשחק במשחק האינטראקטיבי "היער הקסום", שעובר בין 10 עצים מיוחדים בגן. בכל תחנה הילדים שומעים מידע על העץ ומקבלים רמז לעץ הבא. מי שעובר בכל התחנות ופותר את כתב החידה בסיום, יכול לפנות לקק"ל ולקבל תעודה ופרס צנוע. "אנשים מאושרים להשלים את המשחק. אני חייב לומר שהילדים היום חכמים מאוד, יש להם המון ידע, והם שואלים שאלות חכמות", אומר אבי.
מעגל הקזוארינות והדק המוביל אליו. צילום: יסמין להב
מבוך אנגלי, מעגל קזוארינות ועץ עם זקן
מסלול הסיור הרגיל באילנות נמשך כשעה, וכולל כמה אטרקציות כמו המבוך האנגלי, מעגל הקזוארינות, ועצים מיוחדים אחרים. בסך הכול נטועים באילנות למעלה מ-700 סוגי עצים, המחולקים לפי יבשת מוצאם, וביניהם לא פחות מ-160 מיני איקליפטוס. בעת הסיור בגן לצורך הכנת הכתבה, אבי משתף אותנו בסיפורי עצים מעניינים. כך, למשל, הפלורוס הפרואני, מין בסכנת הכחדה, שהתמוטט באחת הסופות האחרונות, ולמרבה השמחה, הצליחו היערנים לייצר שתילים מהייחורים שלו ובהמשך ישתלו אותו באותו מקום. הער האציל שבמרכז הגן הוא אחד הגדולים בארץ, ואהוב על אבי במיוחד. "לפי אחת הגרסאות", הוא מספר, "ער, זה ראשי תיבות של 'על ראש', ומרמז על זר עלי הדפנה. פעם ישבה תחת העץ קבוצה של סטודנטים מהפקולטה לחקלאות ברחובות. עשיתי סיבוב שלם בגן, וכשחזרתי הם עדיין ישבו כאן ולמדו על העץ". כשאנחנו פוגשים את האלקזוארינה הסיבית, אבי מגלה שהכינוי שלה הוא "עץ השערות", כי אם מתקרבים לגזע, רואים ממש שערות דומות לזקן, שהעץ אף מחליף אותן מדי פעם.
אבל לא רק לעצים יש סיפורים מעניינים. ההתנדבות באילנות מזמנת לאבי מעת לעת גם מפגשים מעניינים ומרגשים עם מבקרים במקום.
"לא מזמן ביקר סרג'יו אוזן, אביו של דן אוזן, מאבטח בית הכנסת בקופנהגן, שנרצח בפיגוע טרור. אוזן האב תרם כסף לבניית שביל גישה מונגש מעץ (דֶק) למעגל הקזוארינות, והגיע לביקור לא מתוכנן בגן. הובלתי אותו ואת אחיו למקום, והוא התרגש עד דמעות למראה השביל".
את מעגל הקזוארינות, כך אבי מספר, נטעו עובדי קק"ל שעבדו במקום בשנות החמישים וביקשו מקום מוצל לנוח בהפסקות. כך עלה הרעיון של נטיעה במעגל. "לפי הסיפורים", אומר אבי, "אדם אחד עמד במרכז וממנו נמתח חבל שהחזיק אדם אחר והסתובב סביבו, ובכל צעד שתלו שתיל. בסך הכול יש במעגל 39 עצים, ואכן, המקום מוצל רוב שעות היום ומשמש לפעמים ככיתת לימוד או מקום התכנסות. יש למעגל אנרגיות טובות. כבר כמה פעמים ראיתי פה קבוצות שעושות מדיטציה".
אנחנו ממשיכים את הסיור במבוך האנגלי, ואבי מוביל אותנו בין שבילי המבוך, תוך כדי הסברים על העצים והשיחים, ועל השלטים שמוצבים במבוך, המלמדים על השימושים השונים של העצים. הכיכר במרכז המבוך מכונה "כיכר פריז" ומרוצפת באלפי אבנים, מסודרות במעגלים, וגם עליה יש לאבי סיפור: "כשבנו את הכיכר, הבנאים התחילו את הריצוף מהמעגל החיצוני, ולא הצליחו להגיע למרכז. בא המהנדס ואמר לפרק הכול ולהתחיל מהתחלה. התחילו שוב מהמעגל החיצוני, וגם הפעם לא הגיעו לאמצע. עד שהגיע מהנדס חכם, וגילה להם שצריך להתחיל מהמרכז".
ביציאה מהמבוך האנגלי. רוכב ומתנדב. צילום: יסמין להב
הצעת נישואים בין העצים
בכיכר הזאת פגש פעם אבי זוג רגע לאחר הצעת נישואים. "נכנסתי למבוך, ובכיכר המרכזית אני רואה שולחן, בלונים, כוסות יין ושלט גדול 'התינשאי לי?'. כנראה שהבחורה הסכימה, כי כמה דקות לאחר מכן הגיעו בהפתעה כל ההורים. זאת היתה הצעת הנישואים השנייה שפגשתי בגן. בפעם הקודמת ראיתי זוג יושב בפינה אחרת בגן עם יין ועוגה, התעניינתי, והבחורה סיפרה שברגע זה קיבלה הצעת נישואים. 'אני יכול להגיד מזל טוב?', שאלתי, והיא ענתה: 'אתה יכול להגיד, אבל עוד לא אמרתי לו כן'. אגב, יש הרבה זוגות מהאזור שבאים להצטלם כאן ביום החתונה, בעיקר בשישי בצהריים".
אנחנו ממשיכים את הסיור ואבי מפליא בסיפורים על העצים המיוחדים בגן ועל מפגשים מעניינים אחרים בין שביליו. זוג חולף על פנינו ואבי פונה אליהם באדיבות ומתעניין אם הם נהנים מהביקור. "המקום הזה מספק לי הרבה משמעות ושמחה", הוא מסכם. לנו לא נותר אלא לומר, יישר כוח.
אם כן, בפעם הבאה שאתם נוסעים בכביש 4, בין צומת השרון למחלף דרור, היכנסו לאילנות וחפשו את המתנדב על התלת-אופן. מובטח לכם ביקור מרתק ומהנה.
מעוניינים להתנדב בקק"ל?
לאפשרויות התנדבות