שיקום הנחלים בישראל מתבצע על פי מה שמכונה "הגישה האגנית". הרעיון הוא שכדי לשקם בצורה נכונה את הנחל אין די בטיפול בערוץ של אותו נחל בלבד, אלא בכל האפיקים שבאגן ההיקוות של הנחל. כל מפגע שקיים בערוץ הנמצא באגן הניקוז של נחל כלשהו, משפיע כמובן על הנעשה בערוץ הראשי. לפיכך יש להכיר באגן ההיקוות כיחידה הבסיסית לפיתוח, שימור וניהול השטח סביב ערוץ הניקוז.
המטרה העומדת לנגד עיני הפועלים לשיקום הנחלים הא לגרום לכך שתשוחזר סביבת הנחל ככל שניתן, שמשאביו הטבעיים של אגן ההיקוות יתרמו תרומה מיטבית לכלכלה ולאיכות החיים של האזור ותושביו. מדובר בפעילות מורכבת הכוללת את הסדרת הנחלים כמערכת ניקוז, שימור קרקע מפני שטפונות, סילוק מזהמים ופיתוח מקורות מים לאורך אפיקי הנחלים ושיקום המערכת האקולוגית של הנחל. בצד כל אלה נעשות פעולות להפיכת הנחלים לצירי נופש ותיירות. בסופו של דבר, שיקום הנחלים תורם גם לשמירה על איכות מים טובה בישראל.
בעשר השנים האחרונות עסקה המנהלה לשיקום נחלי ישראל בשיקום הנחלים אלכסנדר, חרוד, ירדן, שורק, לכיש, ציפורי, תנינים, בשור ובאר שבע. שתי רשויות עצמאיות עוסקות בטיפול בנחלים קישון וירקון. החל בשנת 2010 מבוצעות פעולות שיקום בעשרות נחלים נוספים המוגדרים בתכנית המתאר הארצית למים ונחלים תמ"א 34 ב'.
למסמך עקרונות קק"ל בנושא שיקום נחלים »