ניהול נגר עירוני - ביופילטר וערים רגישות למים

צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
בישראל אובדים מדי שנה עשרות מיליוני ממ"ק של מי גשם שזורמים לים כנגר עירוני בלתי מנוצל. בעונה ממוצעת נאספים במערכות התיעול של ערי מישור החוף בישראל כ-200 מיליון מטרים מעוקבים של מים, המוזרמים כולם אל הים ואינם מנוצלים. במקביל, הרחבת ערי החוף יוצרת רצועת שטח בלתי חדיר המונע חלחול למי התהום ולאקוויפר החוף בפרט. התוצאה היא שמי התהום באזור מישור החוף (אקוויפר החוף) נמצאים בנסיגה מתמדת. בעקבות ירידת המפלסים מופר המאזן ההידרולוגי, ומי ים מצליחים לחדור לתוך אקוויפר החוף ולהמליחו באופן בלתי הפיך.

תוצאה נוספת של העדר שטחים לחלחול נגר עירוני היא נגר הסוחף עימו חומרים רעילים ומזהמים הנשטפים לחופים וגורמים נזקים עצומים לים ולדגה, דבר שלאורך זמן עלול להוביל להפרת המאזן האקולוגי בים.

קק"ל מקדישה חלק נכבד מפעילותה בשנים האחרונות להתמודדות עם האתגרים הללו ואחרים שמציב משק המים בישראל ומציעה פתרונות מגוונים להעשרתו. אחד החדשניים והמוצלחים שבהם הוא הביופילטר.
  • מהו ביופילטר?

    טכנולוגיית הביופילטר אוספת את מי הנגר העירוניים, מטהרת אותם באמצעים ביולוגיים ופיזיקליים ידידותיים לסביבה, ומזרימה את המים הנקיים למי התהום. הטכנולוגיה פותחה והוכחה מדעית על ידי ירון זינגר, חוקר ישראלי מהפקולטה להנדסה אזרחית באוניברסיטת מונאש במלבורן שבאוסטרליה ועמיתיו, ומיושמת בהצלחה כבר בשלוש ערים בישראל.
    מידע נוסף
  • המתקן הראשון בכפר סבא

    הביופילטר הראשון בישראל הותקן בשוליה הצפוניים של כפר-סבא, לצד שכונת מגורים חדשה, על גבול שטחי הפרדסים ההיסטוריים. בקצה השטח עובר צינור המנקז מי הגשמים הנקלטים בשליש משטחה העירוני של כפר סבא ומספק למתקן הביופילטר בין 4,000 ל-7,000 מטרים מעוקבים.
    מידע נוסף
  • המתקנים בבת ים וברמלה

    הצלחת הביופילטר בכפר סבא הובילה להקמת שני מתקנים נוספים, בבת-ים וברמלה, שנחנכו ב-תאריך, והוכיחו את יעילותם כבר בסערת הגשם שהתחוללה בארץ בתחילת מרץ 2015. הקיבולת של כל אחד מהמתקנים היא כ-100 קוב מים.
    מידע נוסף
  • ערים רגישות למים

    הביופילטר מהווה חלק ממערך רחב יותר של "ערים רגישות למים" – תכנית מחקרית יישומית בין-תחומית חדשה, שקק"ל שותפה בה, ומטרתה למצוא דרכים חדשניות לניהול משק המים העירוני לרווחת התושבים בצורה יעילה ובת-קיימא.
    מידע נוסף